BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.421,97
HABER /  DÜNYA

Recep Sert yoğun bakımdan çıktı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin 5. yüz nakli ol...

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin 5. yüz nakli olan Recep Sert’in yoğun bakımdan normal servise alındığını söyledi.
Recep Sert’in çenesini kullanması ve normal yollardan beslenip nefes alabilmesi için çeşitli operasyonların yapılacağı belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 11 gün önce Türkiye’nin 5. yüz nakli ve ilk çene nakli yapılan hastası Recep Sert’in sağlık durumu ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mustafa Ünal, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan katıldı.
Başhekim Porf. Dr.Mustafa Ünal, hastanın yoğun bakımdan servise alındığını belirtti. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, 11 gün önce Recep Sert’e alt ve üst çene olarak tam yüz nakli yaptıklarını hatırlattı. Recep’in diğer yüz nakline göre daha uzun süre yoğun bakımda kaldığını belirten Özkan, şöyle konuştu: "Bu daha çok hastanın uyumu, ağız içinde yaralarının olması, daha komplike ameliyat olması ve daha rahat şekilde servise çıkması içindi. Bunun dışında kritik bir durum olmadı. Bugün itibari ile hasta saat 09.00’da normal servise alındı. Hasta bizimle iletişim kuruyor bizleri görüyor. Yakınlarına gösterildi. İki yakını kendisine refakat edecek.”

ÖNÜMÜZDE KRİTİK BİR AY DAHA VAR
Hastanın diğer sağlık durumu ile ilgili bilgi veren Prof.Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi: “İlk 10 günü geride bıraktık. O süreçte bir komplikasyon yaşanmadı. İkinci riskli dönemde bir aylık dönem var. Bu dönemde de ilaç ve enfeksiyonlarla komplikasyonların yaşanmaması için olacak. Elimizden gelen her ilgiyi gösteriyoruz. Hasta gayet rahat. Hastanın boğazdan nefes alma sıkıntısı vardı. Onu çözmek istiyoruz. Bunun için önceki dili ile yeni taşıdığımız çene arasındaki bağlantının kurulması planlanıyordu. Bunu yaklaşık iki ay sonra planlıyorduk. Uygun olursa daha kısa sürede yapacağız. Şuan için problem yok.”

İKİ HAFTAYA YÜZÜNÜ GÖRECEK
Recep Sert’in diğer yüz nakillerine göre çok daha fazla ödemlerinin olduğunu ifade eden Prof.Dr. Ömer Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok hızlı ödemler geriledi. Sakalları uzadı. Her şey yolunda giderse 10-15 gün içinde yüzünü gösteririz. Yabancı birinin yüzünün nakil yapıldığını biliyor. Yakınları her türlü sorularını cevaplandırıyor.”

DİL VE ÇENESİNİ KULLANACAK
Recep konuşurken boğazındaki deliği kullandığını belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, sözlerine şöyle devam etti: “O deliği kapatıp hastanın normal yollardan nefes almasını sağlayacağız. Ayrıca, rahat şekilde yemek yiyip içmesini istiyoruz. Bu ikisinin bir arada olması için bazı ayrıntılar var. Bunun içinde dilinin geriye kaçmaması, biliyorsunuz önceden dilinin altı kısmı yoktu ve kısmen yapışıktı hastanın. O kısmı rahatlatıp yeni dokularla onların bağlantısını yapacağız. Yeni çeneye bağlanması için zaman gerekiyor. Umuyorum hasta normal yollardan beslenecek ağzından burnundan nefes alacak.”

SAKAL TRAŞI
Özkan, konuşmasında, “Sert, ailesine başını sallayarak cevap veriyor. Bizi görüyor ve anlıyor. Bu çok önemli. Haftaya sakallarını tıraş ederiz” dedi.
(İHA)