BIST 10.756
DOLAR 32,26
EURO 34,92
ALTIN 2.430,72
HABER /  EKONOMİ

Recep İvedik memnuniyeti

Turkcell'in reklamlarda kullandığı Recep İvedik karakteri kuruma zarar veriyor mu? İddialara Genel müdürden cevap var.

Abone ol

Turkcell Genel Müdürü Ciliv: "Amerika'nın Suriye'ye karşı tutumundan dolayı bu ülkedeki yatırım kararını dondurduk"

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, yurt dışındaki fırsatları değerlendirmeye devam ettiklerini belirterek, Suriye yatırımının Amerika'nın bu ülkeye karşı tutumundan dolayı dondurulduğunu söyledi. Turkcell'in ikinci çeyrekteki net kârı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44 oranında artarak, 531,7 milyon YTL'ye yükseldi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, düzenlediği basın toplantısında şirketin ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Ciliv'in verdiği bilgilere göre, gelirini, geçen yılın ikinci çeyreğine oranla, YTL bazında yüzde 9 yükselten Turkcell, bu çeyrekte 2 milyar 181 milyon YTL gelir elde etti. Şirketin net karı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44 artışla, 531,7 milyon YTL'ye ulaştı. Şirketin abone başına elde edilen bileşik aylık geliri 18,5 YTL olurken, abone sayısı 35,4 milyona ulaştı. Bu dönemde abone aylık ortalama kullanımı ise 92,6 dakika olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin yanısıra, Turkcell'in faaliyet gösterdiği ülkelerdeki performansına da değinen Ciliv, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Moldova, KKTC ve Ukrayna'daki başarılarının ardından Belarus'taki GSM operatörü Best'in hisselerinin yüzde 80'inin alımı için anlaşma imzaladıklarını ve devir işlemlerinin iki hafta sonra sonuçlanacağını kaydetti.

Dış ülkelerdeki fırsatları değerlendirmeye devam ettiklerini ifade eden Ciliv, Suriye yatırımına ilişkin yaptığı açıklamada, "Suriye biraz çok heyecanlı başladı ama Amerika'nın Suriye'ye aldığı tavır açısından zor bir duruma geldi. O yüzden şu anda donmuş vaziyette" dedi.

Tüketici güven endeksinin düştüğü, enflasyonun çift haneye yükseldiği, türbülanslı bir küresel ekonomi ortamında, rekabet açısından zor bir dönem geçirdiklerini anlatan Süreyya Ciliv, bu dönemde 119 milyon dolar vergi ödediklerini anlattı. Türkiye'deki vergi gelirlerine Turkcell'in katkısına işaret eden Ciliv, 171 milyar YTL olan Türkiye'nin toplam vergisinin 5 milyar YTL vergisini Turkcell'in topladığını aktardı. Ciliv, şirketin mobil telekomünikasyon sektöründeki pazar payının ise yüzde 56 oranında olduğunu kaydetti. Son 4-5 senedir pazar payında bir düşme yaşandığına işaret eden Ciliv, birincil amaçlarının mevcut müşterilerinin memnuniyetini, gelirleri ve karlılığı arttırmak olduğunu sözlerine ekledi.

"NUMARA TAŞINABİLİRLİĞİ TURKCELL'İN MÜŞTERİ SAYISINI ARTTIRIR"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ciliv, numara taşınabilirliği ile ilgili bir soru üzerine, numara taşınabilirliğinin Turkcell için bir fırsat olacağını kaydetti. Bunun abone sayısı arttıracağını vurgulayan Ciliv, Türkiye'nin 1 sene önce 3. nesile geçmesi gerektiğini söyledi. Bu teknolojinin biran önce gelmesini istediklerini ifade eden Turkcell Genel Müdürü Ciliv, Ulaştırma Bakanlığı ve Telekomünikasyon Kurumu'nun da kasım ayında ilgili ihalenin yapılacağını, bu ihaleye diğer firmalar katılmasa da yine de ihaleyi sonuçlandıracaklarını yönünde açıklama yaptığını aktardı. Ciliv, şöyle konuştu: "Biran önce 70 milyon Türkiye'yi hızlı mobil internete ulaştıracak bu teknoloji. Dünyada mobil ortamda dataya ulaşma patlaması var. Biz bugünkü teknolojiyle 2008'in ilk 6 ayında önceki yıla göre data trafiği 3 misli arttı. İnsanlar mobil ortamda her yerde her zaman dataya ulaşmak istiyor"

"DÜNYA LİDERLERİ ARASINDA OLMAK İÇİN REKABET TECRÜBESİ GEREKİYOR"

Rekabetin gelmesinden rekabetin artmasından yana olduklarını ifade eden Ciliv, hedeflerinin sadece Türkiye'de lider olmak değil, dünyanın ileri teknoloji konusundaki liderleri arasında olmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ciliv, dünyada lider olmak için rekabet tecrübesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

"KARAMEHMET AKLI FİKRİ İŞTE OLAN, SENELERDİR TATİL YAPMAMIŞ BİR İNSAN"

Süreyya Ciliv, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Karamehmet'in Belarus anlaşmasına ilişkin imza törenine katılması ile ilgili bir soru üzerine, Karamehmet'in Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi işadamlarından ve en başarılı müteşebbislerinden biri olduğunu dile getirdi. Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aklı fikri işte olan, senelerdir denize girmemiş tatil yapmamış bir insan. Bilhassa dış ülkelere açılmaya çok heyecan duyuyor. O yüzden yurt dışındaki fırsatları değerlendirmemize yardımcı oluyor. Belarus'taki imza törenine de Yönetim Kurulu Başkanı olarak katıldı"

Müşterilerinin Turksell'in diğer operatörlere göre ne kadar ucuz olduğunu bazen algılayamadığını ifade eden Ciliv, bu algıyı değiştirmeye çalıştıklarını kaydetti. Ciliv, "Bizim hedefimiz en iyi teknolojileri en uygun teknolojilerle müşterimize sunmak. Bunu en iyi şekilde müşterilerimize anlatmamız gerekiyor. Bunu anlatamazsak bazen müşteri kayıplarımız oluyor" diye konuştu.

"RECEP İVEDİK DEĞİŞİK BİR FİKİR DENEMEK İSTEDİK"

Ciliv, Recep İvedik karakterinin Turkcell'in kurumsal kimliğine zarar verdiği yönünde görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine, 1 milyon dolar bütçe ile yapılan 'Recep İvedik' filminin 5 milyon kişi tarafından izlendiğine işaret etti. Turkcell müşterilerine sundukları Recep İvedik karakterinin özünde iyi, duygusal, dürüst, çok değerli bir insan olduğuna dikkat çeken Ciliv, ayrıca Recep İvedik karakterini oynayan Şahan Gökbakar'ın da çok başarılı bir insan olduğunu söyledi. Ciliv, "Bizce iyi bir yetenek. Biz Turkcell olarak yetenekleri değerlendirmek istiyoruz. Yani bu değişik bir fikir. Biz bunu denemek istedik" dedi.