BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Reagan'ın karalamaları gün ışığına çıktı

1981 yılında Ottawa'daki 7'ler Grubu zirvesi sırasında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan'ın yaptığı ve o sırada İngiltere'nin Başbakanı olan Margaret Thatcher'ın sakladığı karalamalar gün ışığına çıktı.

Abone ol

1981 yılında Ottawa'daki 7'ler Grubu zirvesi sırasında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan'ın yaptığı ve o sırada İngiltere'nin Başbakanı olan Margaret thatcher'ın sakladığı karalamalar gün ışığına çıktı.

Diğer çeşiti çehrelerin yanı sıra bir erkek gövdesi ve bir gözün de resmedildiği karalamalar, Margaret Thatcher'ın 1981 yılından kalma özel evrakı arasında bulunuyordu.

Ronald Reagan'ın Başkanlık görevini devralmasından altı ay sonra yapılan Ottawa zirvesinde, Thatcher ile Reagan'ın birbirlerine "Margaret" ve "Ron" diye hitap etmeye başladıkları gözleniyor. Reagan, Margaret Thatcher'ın 11 yıl süren başbakanlık döneminin 8 yılında ABD başkanıydı.

Reagan karalamalarını Thatcher'ın yanı başındaki masaya bırakmış, daha sonra da Thacher bu çizimleri Downing Sokağı 10 Numara'daki Başbakanlık konutunda dosyalamıştı. Şimdi Margaret Thatcher Vakfı, bu karalamaları ve Thatcher'ın Başbakanlık yıllarına ait diğer belge ve bilgileri kamuoyuna açtı.

Margaret Thacher ile Ronald Reagan'ın, 1975 yılında, Thatcher'ın başbakan olmasından 4 yıl önce, Edward Heath hükümetinde bakan yardımcısı olduğu dönemde, o dönemde Kaliforniya valisi olan Ronald Reagan'ın Londra'yı ziyareti sırasında ilk kez karşılaştıkları anlaşılıyor.

'Harika bir başbakan'

Reagan, o ilk buluşmayı anımsayarak, daha o zamandan Thatcher'ın "harika bir başbakan olacağına inandığını" söylemişti.

Ronald Reagan 1981 Ocak'ında Beyaz Saray'da göreve başladıktan sonra, ilk yabancı lider olarak Şubat ayında İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'ı ağırlamış ve böylece iki ülke arasında başlayacak yakın dostluğun ilk adımı atılmıştı.

Her iki lider arasında, sık sık fırtınalı dönemlere tanık olunsa da, Thatcher ve Reagan, iktidarda oldukları dönemde yakın bir ilişki kurdular. Kimi yorumcular, Thatcher ve Reagan'a "ofisteki karı koca" adını takmıştı.

Reagan ve Thatcher, siyasete dışardan girmiş olan, asgari boyutlarda hükümet, güçlü savunma ve serbest piyasa gibi sağ görüş ideallerini paylaşan ve Sovyetler Birliği'nin simgelediği komünizmi ortadan kaldırmayı görev edinmiş liderlerdi.

Lady Thatcher, Ronald Reagan'ın 2004 yılındaki cenazesinde, eski başkanı, "en yakın siyasi ve en sevgili kişisel dostlarından biri" olarak nitelemişti. Reagan da, yaşamının ilerki yıllarında, "Demir Leydi'yi tanımış olmasının, kendisi için çok büyük bir mutluluk olduğunu" söylemişti.