BIST 10.479
DOLAR 32,28
EURO 35,04
ALTIN 2.475,05
HABER /  GÜNCEL

RBS savunmasını hazırlıyor

ABD Federal Konut Finansmanı Kurumu'nun aleyhinde milyarlarca dolar tazminat talebiyle dava açtığı 17 bankadan biri olan RBS, kendisini savunmaya hazır olduğuınu söylüyor.

Abone ol

RBS kısa adıyla da tanınan İskoç bankası Royal Bank of Scotland, ABD yönetiminin iddialarına karşı kendisini savunacağını açıkladı.

ABD Federal Konut Finansmanı Kurumu 17 banka aleyhinde milyarlarca dolar tazminat talebiyle dava açtı.

Hakkında dava açılan İngiliz banları arasında HSBC ve Barclays de var.

ABD'den ise Bank of America, Goldman Sachs Deutsche Bank ve JP Morgan Chase gibi isimler bunlardan bir kaçı.

Bankalara yöneltilen suçlamalar, emlak fiyatlarının iyice şiştiği dönemde sattıkları değerli kağıtların kalitesine odaklanıyor.

Finans krizi sırasında evlerin değerleri keskin düşüşe geçti ve emlak kredisi veren şirketleri kurtarmak için yönetim milyarlarca dolar harcamak zorunda kaldı.

RBS kendisine yöneltilen iddialar akarşı güçlü yasal ve olgusal kanıtlar sunacaklarını bildirdi.

BBC'nin konuya ilişkin görüş almak üzere başvurduğu HSBC ve Barclays bankaları yorum yapmayacaklarını bildirdi.

Bankalar, teminatı konut kredileri olan menkul kıymetlerin ne derece sağlam olduğu konusunda, yükümlü oldukları detaylı incelemeleri yapmamakla suçlanıyor.

Ancak bu doğrudan bir 'yanlış yönlendirme' suçlaması değil.

İddialara göre kredi borçlularının gelirinin olduğundan çok gösterildiği ya da yalan beyanda bulunulduğu yönündeki kanıtlar gözden kaçırıldı, krediler geri ödenmeyince bunlara bağlanan kağıtlar hızla değer kaybederek yatırımcıları zarara uğrattı.

ABD'nin en büyük konut kredisi kurumları olan Fannie Mae ve Freddie Mac, bu nedenle 30 milyar doları aşkın zarara uğramış, ekonominin kilit dayanakları olan bu şirketlerin batmaması için zararın büyük bölümünü hazine, vergi mükelleflerinin parasıyla kapatmak zorunda kalmıştı.

Bankaların bu şekilde 2008 yılındaki mali krizin derinleşmesinde önemli rol oynadığı öne sürülüyor.

Devlet destekli konut kredi kuruluşlarının bağlı olduğu Federal Konut Finansmanı Kurumu, bankaların bu kağıtların risklerinin bilincinde olması gerektiğine inanıyor.

Konut kredilerine dayanan menkullerin risklerinin yatırımcıya tam olarak izah edilmediği suçlamalarıyla daha önce de bir dizi dava açıldı.

Kurum, Temmuz ayında da UBS bankası aleyhinde benzer gerekçelerle 900 milyon dolar talebiyle dava açmıştı.

Ellerinde konut kredisi kağıtları bulunan bazı özel yatırımcılar yargı yoluna giderek bankaları bunları geri satın almaya zorlama peşinde.

Finans sektöründen bazı yöneticiler kayıpların kağıtların teknik olarak iyi hazırlanmamasından değil, ekonominin genelindeki sıkıntılardan kaynaklandığını savunuyor.

Bazıları ise bankaların milyarlarca dolar ödeme ihtimali ile karşı karşıya kalmasının onları yeni bir darboğaza sokup Amerikan ekonomisinin toparlanmasına zarar vereceği endişesini dile getiriyor.