BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Raylı ulaşıma taze kan

Raylı ulaşıma taze kan geliyor... İstanbul Ulaşım A.Ş., 30 adet alçak tabanlı yeni tramvay aracı satın alıyor.

Abone ol

İstanbul Ulaşım A.Ş., 30 adet alçak tabanlı yeni tramvay aracı satın alıyor.

7 Mayıs 2007'de yapılacak ihale ile alınacak yeni tramvayların finansmanı, hazine garantisi olmaksızın sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi garantörlüğü altında kredi anlaşmasıyla temin edilecek.

İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, yeni tramvay araçların tamamının klimalı ve CCTV kamera kontrol sistemine sahip alçak tabanlı araçlar olacaklarını söyledi. İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, tramvay araçlarına ek olarak bu araçları kullanacak makinistlerin eğitimlerinde kullanılmak üzere bir adet makinist eğitim simülatörü de alacaklarını belirtti.

Yeni alınacak tramvay araçlarının ilkinin 16 ay sonra, tamamının 24 ay içerisinde hizmete verileceğini ifade eden Süleyman Pektaş, amaçlarının yeni araçlar teslim edilene kadar da yolcularını rahat ettirmek olduğunu söyledi. Pektaş, bu kapsamda Köln Belediyesi'nden 8 adet kullanılmış tramvay aracı alarak hemen hizmete vereceklerini ifade etti.

İstanbul Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Pektaş, temin edilecek ikinci el araçların İstanbul şartlarında rahatlıkla 10 yıl kullanabileceğini belirterek "İstanbullu ikinci el araçlara layık değil; ancak yeni sipariş verilecek 30 adet tramvay aracı gelene kadar tramvay hattında yolculuk yoğunluğunun hafifletilmesi açısından bu araçlar büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Belli bir süredir araç kullanım oranlarının artırılmasına yönelik çalışmaların sınıra dayandığını söyleyen Pektaş, yeni araçların alınmasının gelecekte oluşacak yolculuk talebi de düşünüldüğünde kaçınılmaz olduğunu söyledi.

İstanbul'da metro, hafif metro ve tramvay sistemlerinde yolculuk talebi her yıl büyük rakamlarla artıyor. İşletmeciliği İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen raylı sistem hatlarında yıllara göre yolcu rakamlarına bakıldığında 2003 yılında 139 milyon yolcu taşınırken, bu rakamın 2004 yılında 157 milyon, 2005 yılında 174 milyon, 2006 yılında 204 milyona ulaştığı gözleniyor. Mevcut kullanılan araçlar, 2003'te toplam 11.7 milyon kilometre yol yaparken, 2004'te 14.7, 2005'te 15.7, 2006'da ise 16.5 milyon kilometre yol kat etti.