BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.464,92
HABER /  POLİTİKA

Yunan basını Gülü yazdı

Dünya medyasının geniş yer ayırdığı Gül'ün adaylığı Yunan basınına kapak oldu. Dış basın yorumları şöyle:

Abone ol

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı, dış basında geniş biçimde yer aldı. Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesi yarınki başmakalesini bu konuya ayırdı.

Başmakalede "ya Erdoğan klasik laikliğin koruyucusu ordunun baskısına boyun eğdi ya da kendisi hükümetin başında kalıp siyasi reformları sürdürmeyi tercih etti" yorumu yapıldı.

YUNAN MEDYASI; OLUMLU

Gül'ün Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi, Yunan basını tarafından "Erdoğan'ın zekice manevrası'' şeklinde yorumlandı.

Kathimerini Gazetesi; "Erdoğan'ın hem dost, hem
düşmanlarını bekleme heyecanında tutarak, nihayetinde Gül'ün adaylığını duyurdu. Atina, Türk-Yunan ilişkileriyle Türkiye'nin AB perspektifi konularını yakından bilen Gül'ün, Türkiye içinde tepki ve çalkantı yaratmayacak, ikili ilişkileri etkilemeyecek adaylığını olumlu karşıladı."

To Vima gazetesi, "Gül gerek askerler, gerekse çoğu yabancı lider tarafından kabul görmüş bir isim. Erdoğan'ın hedefi ise sonbaharda yapılacak genel seçimi kazanmak."

Ethnos gazetesi; "Önemli siyasi cesaret örneği. Erdoğan tarihe Çankaya'nın merdivenlerini çıkan ilk İslamcı lider olarak geçmenin çekiciliğine kendini kaptırmayarak, bu rolü Gül'e devretti. Bu çerçevedeyse taktik uygulamayı bilen bir kişi olduğunu gözler önüne serdi."

İTALYAN BASINI; BAŞÖRTÜSÜ SORUN

La Repubblica; "Yeni cumhurbaşkanının eşiyle birlikte Köşke çıkması, çözümü kolay olmayan bir tartışmayı da beraberinde getirecek."

La Stampa gazetesi; "Erdoğan, Gül dedi...Askerler heyecanla karşılamadı".

Il Giornale;"Erdoğan kendisi feragat ederek karşı atağa geçti: Gül, Türkiye cumhurbaşkanı..."

İSPANYOL BASINI; İKİ NUMARALI İSİM

El Pais; "Erdoğan, Türkiye Cumhurbaşkanı olmaktan vazgeçip, yerine iki numaralı ismi koyuyor. Türkiye tarihinin en fazla oy alan partisinin lideri Recep Tayyip Erdoğan, parlamentoda gerekli çoğunluğa sahip olmasına rağmen ülkesinin cumhurbaşkanı olmaktan vazgeçiyor. Gül, Anayasanın öngördüğü gibi laik Cumhuriyet değerlerine saygı gösterme sözü veriyor."

El Mundo gazetesi; "Erdoğan vazgeçiyor ve Cumhurbaşkanlığı için Gül'ü destekliyor. Abdullah Gül ılımlı, tüm dünyada sayılan, Avrupa'da iyi bir imajı olan biri. En büyük sorunu eşinin başörtüsü olacak". //