BIST 10.538
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,01
HABER /  GÜNCEL

Raportöre AK Parti'den tepki!

Anayasa Mahkemesi'nin kararının yok hükmünde sayılmasını öneren Osman Can'a Ak Parti'den tepki geldi.

Abone ol

"Anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi iptal ederse Meclis kararı yok saysın" diyen raportör Osman Can'ın sözlerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den yanıt geldi: "Herkes yargı kararlarına saygılı olmalı."

Meclis'te soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Ergin mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen Anayasa'nın 138. maddesini hatırlattı ve bu maddeye saygı gösterilmesini istedi.

Ergin, "Tabii ki mahkeme kararları tartışılabilir. Ama dava sürerken davayı etkiliyecek beyanlardan kaçınmak gerek" yorumunu yaptı.

Bakan şöyle konuştu:

''Burada 'filanca bakan, filanca bürokrat, komisyon başkanı şunu söyledi' deniliyor; öteki 'eski bakan HSYK ile görüşmüş' deniliyor. Anayasanın 138. maddesi, TCK'da adil yargılamayı etkileme gibi hükümler hepimizi ilzam eder. Sen şunu dedin, ben bunu dedimden öte, hepimizi bu konuda samimi olmaya davet ediyorum. Kimden gelirse gelsin sürmekte olan bir davayı etkileyebilecek mahiyette beyanlardan kaçınmamız gerekiyor. Mahkemelerin kararları elbette eleştirilebilir, hepimiz eleştiririz ama yargılama süreci devam ediyorken hepimizin bundan imtina etmesi lazım. Tanıklarla, gizli tanıklarla görüşerek, beyanlarla, bu davaları etkileyecek tavırlardan hepimizin kaçınması gerekiyor. Ancak bu sorun böyle aşılır.''

OSMAN CAN NE DEMİŞTİ?

Anayasa Mahkemesi raportörü Demokrat Yargı Derneği eş Başkanı Osman Can, merakla beklenen süreci, daha da tartışmalı hale getiren bir açıklama yapmıştı.

Can, Anayasa Mahkemesi'nin görüşmekte olduğu Anayasa değişikliğini esastan inceleyemeyeceğini ve iptal kararı veremeyeceğini söylemiş ve "Yüksek mahkemenin anayasa değişikliğini esastan görüşmesi halinde kararı yok hükmündedir" demişti.