BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.402,74
HABER /  GÜNCEL

Ramazan'da bu tuzağa düşmeyin

Ramazan ayına sayılı günler kala sektör temsilcileri gıda fiyatları ile ilgili tüketicileri uyardı

Abone ol

Ramazan yaklaştı, gıda fiyatları hareketlendi. Sektör temsilcileri 'fırsatçı' uyarısı yaparken, tüketici dernekleri 'Rama-zam timleri' kurdu

Ramazan ayına sayılı günler kala gıda fiyatlarındaki hareketlilik vatandaşları endişelendiriyor. Her yıl olduğu gibi Ramazan fırsatçılarının ortaya çıkması sektör temsilcilerini de tedirgin etti.

Başta et ve kuru baklagiller olmak üzere gıda fiyatlarını her yıl Ramazan ile birlikte artıran fırsatçılar etiketleri değiştirmeye şimdiden başlayınca tüketici dernekleri de harekete geçti. Çarşı pazardaki tüm fiyatları şimdiden kontrol eden tüketici dernekleri fiyat artışı yapan firma ve marketleri deşifre etmeye hazırlanıyor. Ramazan'da en çok tüketilen gıdaların başında gelen ette son günlerde kilo başına 2 lirayı bulan artışlar yaşandı. Sebze meyve de ise bu yaz artan ihracatla birlikte yüksek giden fiyatlar düşmüyor.

ERKEN SATIN ALIN

Sektör temsilcileri Ramazan'da fiyatların bir miktar daha artabileceği tahmininde bulunuyor. Vatandaşları uyaran uzmanlar, alışverişi erken yapmalarını ve açıkta satılan gıdalardan uzak durmalarını istedi. Vatandaşlar ise Ramazan fırsatçılarının iyi denetlenmesini istiyor.

TÜM OLUŞTURDUK

Nazım Kaya (Tüketiciler Birliği Başkanı):"Ekiplerimiz tek tek fiyatları inceliyor. Ramazan öncesi market, marka fırın ve pazar fiyatlarını alıyoruz. Değişiklik yapanları deşifre edeceğiz. En büyük korkumuz et fiyatı. Tüketiciler alışverişi şimdiden yapsın. Böylece son dakika zam yapacak fırsatçıların da oyunu bozulur."

İHRACATIN ETKİSİ

Burhan Er (İstanbul Meyve-Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı:"Sebze meyve fiyatları arttı. Bunun sebebi tek başına Ramazan değil. Üretim bu yıl az, buna karşın ihracat fazla. Kavun, karpuz, salatalık, biber domates, soğan ve marul gibi ürünlere % 20 zam gelmesini bekliyoruz."

ETE TALEP ARTACAK

Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan: "Ramazan ile birlikte ete talep artacak. Bu da fiyatların artmasına yol açacaktır. Ay başından bu yana yüzde 15'lik bir artış yaşandı."