BIST 9.891
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.454,71
HABER /  GÜNCEL

Rakamı AYM Raportörü açıkladı! Bakılmayı bekleyen 40 bin bireysel başvuru var

ANAYASA Mahkemesi Raportörü Hasan Saraç, AYM'ye23 Eylül 2012 ve 30 Eylül 2018 tarihleri arasında 201 bin 547 bireysel başvuru olduğunu belirterek, "Şu anda Anayasa Mahkemesinin elinde incelenmeyi bekleyen 40 bin 463 bireysel başvuru dosyası var" dedi.

Abone ol

ANAYASA Mahkemesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Eyyup Demirbaş ve Anayasa Mahkemesi Raportörü Hasan Saraç, Samsun Barosu tarafından düzenlenen "Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru" konulu seminerde katılımcıları bilgilendirdi. Samsun Adliyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerde AYM'ye bireysel başvurular hakkında bilgiler veren Anayasa Mahkemesi Raportörü Saraç şöyle konuştu:

EN ÇOK ADİL YARGILANMA KAHKI İHLALİ KARARI ÇIKTI... "Anayasa Mahkemesine 23 Eylül 2012 ve 30 Eylül 2018 tarihleri arasında 201 bin 547 bireysel başvuru oldu. Anayasa Mahkemesi şuana kadar en çok adil yargılanma hakkından ihlal kararı verdi. Bu yüzde 57'ye tekabül ediyor ve ciddi bir rakamdır."

40 BİN DOSYA BEKLİYOR... 161 bin 84 bireysel başvuru ise karara bağlandı. Şuanda Anayasa Mahkemesinin elinde incelenmeyi bekleyen 40 bin 463 bireysel başvuru dosyası var. Yani bireysel başvuru dosyalarının yüzde 80'ini Anayasa Mahkemesi göğüsledi."

AİHM'E NE KADAR AZ DOSYA GİDERSE O KADAR İYİ... AİHM'in 31 Aralık itibariyle bilgilerini güncelleyeceğini de aktaran Saraç, "31 Aralık itibariyle Türkiye aleyhine yapılmış başvuruların sayısını çıkartacağız. Bunun Anayasa Mahkemesinin karar verdikten sonra ne kadarının AİHM'e gittiğine bakacağız. Bu verilerden bizim başarımız ortaya çıkacak. Biz dosyayı inceledikten sonra ne kadar az Türkiye aleyhine AİHM'e başvuru yapıldıysa bizim için bir başarıdır. Çünkü Anayasa Mahkemesi bu işi göğüslüyor, demektir bu" dedi.

AİHM İHLAL VAR DERSE BİNİM İÇİN KÖTÜ... Sayısal olarak AİHM'e az başvuru gitmesinin AYM'nin başarısı olacağını belirten Saraç, şöyle devam etti: İncelediğimiz kararlarda ihlal çıkmaması bizim için başarıdır. Ben inceledim değerlendirdim aynı karar AİHM'e gitti. Orası ihlal yok dediyse bizim için başarıdır. Ne zaman ki benden geçen dosyayı AİHM ihlal var derse bizim için olayı iyi değerlendiremediğimiz anlamına gelir."