BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,22
ALTIN 2.455,54
HABER /  GÜNCEL

Radikalciler'den Çandar'a cevap

Radikal yazarlarına dokundurmada bulunan Cengiz Çandar'a cevap gecikmedi. Radakalciler , Çandar'la aynı gazetede yazmamaktan mutlu olduklarını söyledi.

Abone ol

Cengiz Çandar sert polemiklere kapı açan bir yazı ("Cumhuriyet'i Sevmiştim...", Bugün)kaleme aldı, Radikal gazetesi yazarları Gündüz Aktan, Nuray Mert, Yiğit Bulut, Mehmet Ali Kışlalı ve Avni Özgürel hakkında ilginç ve bazıları ağır benzetmeler kullandı.

Gündüz Aktan'a "neo-faşist", Mehmet Ali Kışlalı'ya "garnizon yazarı", Nuray Mert'e "Kızılelmacı", Yiğit Bulut'a ise "Kızılelmacı" ve "amansız AB karşıtı" dedi. Avni Özgürel'in Radikal'deki köşe yazısı adetinin arttırımaına göndermede bulunarak bundan rahatsız olduğunu ima etti. Bu isimlerle yanyana andığı Hasan Celal Güzel'i ise "milliyetçi mukaddesatçı dost" olarak ayırdı.

Cengiz Çandar'ın hayalindeki gazete, öyle anlaşılıyor ki pür Amerikancı, AB'ci ve liberallerden oluşmakta...

Radikal yazarlarına Çandar'ın yazısını (okumak için tıklayın!) sorduk, cevaplarını aldık... İşte Yiğit Bulut, Nuray Mert ve Avni Özgürel'in yanıtları!

YİĞİT BULUT: “Cengiz Çandar’ın Bana Karşı Olması Doğru Yolda Olduğumu Gösteriyor”

Cengiz Çandar’ın bana karşı olması benim doğru yolda olduğumu gösterir, beni gururlandırır. Cengiz Çandar’ın isimlerini saydığı yazarlar benim Radikal’de beğendiğim yazarlar, fikir olarak beğendiğim insanlar. Hiç rahatsız olmadım. Cengiz Çandar’ın anlayamadığı bir şey var. Eski Cumhuriyet’ten söz ediyor yazısında; eski Cumhuriyet, bildiğime göre, hep aynı fikirde insanlardan oluşuyordu. Yeni bir gazete yapacaksak yeni insanların, karşıt fikirleri taşıyan insanların karşı karşıya gelmesi benim için daha iyi. Radikal’i alıp da sadece bir görüşü okuyacaksam, o bir dejavantaj; ama her türlü görüş varsa, karşıt görüşler varsa özellikle, Radikal’i radikal yapan da odur zaten. Bizim fikirlerimizin Cengiz Çandar’a uymaması gayet doğal. Ben AB karşıtı değilim ama Türkiye’nin menfaatleri belli noktalarda AB ve Amerika’ya karşı olmayı gerektiriyorsa, onlara da karşı çıkarım, bundan da hiç gocunmam.

NURAY MERT: “Cengiz Çandar’la paralel gitsem kendimden kuşkuya düşerdim”

Cengiz Çandar’la paralel gitsem kendimden kuşkuya düşerdim. Görüş ayrılığım olan insanlar var, o ayrı bir şey. Onun ötesinde, Amerikan ordusu Bağdat’a girdiğinde “Canım Bağdat'ta olmak istiyor” diye yazı yazan bir insanla ben artık aramızdaki ayrılığı görüş ayrılığı olarak bile tarif edemiyorum. Zaten Radikal’in iddiası o, farklı görüşten insanların olması. Cengiz Çandar’ın hayal ettiği, “demokrasi” dediği şey aslında herkesin Amerikan emperyalizmine koşulsuz destek verdiği bir dünya. Böyle olunca, onun dışında kalan her şey Cengiz Çandar’ı huzursuz ediyor.


AVNİ ÖZGÜREL: “Cengiz Çandar Radikal’de Yer Alamamış Olmanın Huzursuzluğunu Yaşıyor Olabilir”

Cengiz geçmişte Cumhuriyet’te gördüğü fotoğrafı bugün Radikal’de görmek istiyor. Cumhuriyet’teki fotoğrafın nasıl bir şey olduğunu Hasan Cemal yazdı. O fotoğraf tabiatıyla Radikal’de yok. Mehmet Ali Kışlalı benim gazetecilik hayatımda tanıdığım en önemli kişilerden birisi. Nuray Mert onayladığım bir yazar. Keza Gündüz Aktan da öyle. Ama bu, Radikal’in diğer yazarlarını beğenmediğim anlamına gelmiyor. Murat Belge’yi de okurum, özellikle İstanbul kültürünü konu aldığı yazıları var, severek okuyorum. Siyasi görüşleriyle mutabık olmam zaten söz konusu değil. Onu da hiç yadsımadım. Radikal’in Cumhuriyet’ten ya da geçmişteki gazetelerden bir farkı var. Benim siyasi görüşlerim herkes tarafından az ya da çok biliniyor. Radikal’de de çıktığı günden bugüne yazıyorum. Bugüne kadar tek bir yazıma ne müdahale oldu, ne de bir hoşnutsuzluk bana iletildi. Bu Radikal’in geçmiş dönemin yayın organlarından farkıdır. Bu, belki de Cengiz Çandar’ın Radikal’de yer alamamış olmasının huzursuzluğudur.

Kaynak: www.8sutun.com