BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Radikal büyüttü Cumhuriyet küçülttü!

Cumhuriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer'in Genelkurmay tarafından dinlendiği ve fişlendiği iddiasını Cumhuriyet gazetesi nasıl gördü?

Abone ol

Cumhuriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer dün Radikal gazetesinin manşetindeydi. Radikal'deki habere göre 1999'dan sonra Milliyet gazetesinde Savunma muhabiri olarak görev yapan ve bu süre içinde Genelkurmay tarafından usulsüz bir şekilde dinlenip, fişlenen Çakırözer'in akreditasyonu da üç defa iptal edilmişti.

Genelkurmay'ın yazışmaların tam metnine yayınlayan Radikal gazetesi haberde Çakırözer'in görüşüne de yer vermişti. Cumhuriyet'in Ankara temsilcisi olan Çakırözer belgelerin 10 yıl sonra ortaya çıkmasını manidar buluyordu:

"Mensubu olmaktan onur duyduğum Cumhuriyet Gazetesi ve bu kurumdaki konumumun, belgenin sızdırılış amacına alet edilmek istendiği kaygısını taşıyorum."

CUMHURİYET HABERİ NASIL GÖRDÜ?

Çakırözer'in gazetesi haberi bugün 6. sayfasının eteğinde oldukça küçük bir şekilde kullandı. "Çakırözer’e yasadışı dinleme" başlığı ile yayınlanan haberde şu ayrıntılara dikkat çekildi:

Genelkurmay’ın, gazetemiz Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer’in Milliyet’te çalıştığı sırada akreditasyonunu yasadışı teknik takip ve fişleme bilgilerine dayanarak iptal ettiği ortaya çıktı.

Radikal gazetesinin haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı, akredite olacak gazetecileri belirlerken ya da akrediteleri iptal ederken kanunlara aykırı biçimde teknik takipten yararlanmış. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı talebiyle hazırlanan, Gizli ibareli, 11.04.2001 tarihli ve Yaşar Büyükanıt’a ait olduğu iddia edilen paraflı belgede; Çakırözer’in telefonlarının dinlenmesi sonucu elde edilen bilgiler yer alıyor. Çakırözer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 10 yıl sonra söz konusu hukuk dışı belgenin ortaya çıkarılmasının manidar olduğunu belirterek, Cumhuriyet gazetesi ve bu kurumdaki konumumun, belgenin sızdırılış amacına alet edilmek istendiği kaygısını taşıyorum. Topluma, yasadışı dinlemelerin yalnız bu döneme özgü olmadığı, mevcut iktidar öncesinde de yaşanmış olduğu mesajının verilmek istendiği izlenimindeyim dedi.

HABER NEDEN BÜYÜTÜLMEDİ?

Cumhuriyet'in haberi birinci sayfadan dahi görmemesi, medya kulislerinde eleştirilirken, gazeteye yakın kaynaklar, Çakırözer'in ve gazetenin tavrının Cumhuriyet ile TSK arasındaki ilişkileri gerginleştirmemek için olayı büyütmemek yönünde olduğunu ileri sürüyor.