BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PYD ile Özgür Suriye Ordusu uzlaştı mı?

Suriye'deki iç savaşta Kürtler ile Özgür Suriye Ordusu arasında ilginç gelişme... PYD ile ÖSO arasında çatışmaların durması karar altına alındığı iddia edildi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Suriye'deki iç savaşta son günlerin en dikkat gelişmesi olan Kürt ve ÖSO çatışmasında flaş gelişme yaşandı. PKK'nın Suriye konu olarak bilinen PYD'nin silahlı örgütlenmesi olan YPG ile Özgür Suriye Ordusu arasında Halep'te yaşanan çatışmalardan sonra uzlaşma sağlandığı iddia edildi.

ÖSO ile YPG arasında Halepte yaşanan çatışmalarda çok sayıda can kaybı yaşanırken YPG'nin Halep komutanı Nujin Derik'in cenazelerin teslimi sırasında kaçırılarak infaz edildiği açıklanmıştı. Ancak, ÖSO Cumartesi günü yaptığı açıklamada Batı Kürdistan’ın askeri gücü YPG’nin Halep Komutanı Şaha Eli Evdo’nun (Nujin Derik) öldürülmediği, hayatta olduğunu duyurdu. Bunun üzerine taraflar arasında bugün bir görüşme gerçekleşti. Görüşmede alınan kararlar yazılı bir bildiri ile açıklandı. Açıklamada, her iki taraf arasındaki çatışmaların durdurulması gerektiği belirtilirken Nujin Derik'in de serbest bırakılacağı duyuruldu.

PKK'ya yakınlığıyla bilinen sitelerin geçtiği habere göre görüşmede alınan kararlar şöyle:

-Artık Suriye halkının kanı dökülmemeli ve tüm gruplar yönünü Suriye halklarının düşmanlarına çevirmeli, yani yönünü rejime ve çetelere çevirmeli.

-Her iki taraf Qestel Cendo Köyü’ndeki (Afrin’e bağlı Ezidi köyü) Birsaya Dağı’ndan uzak durmalı. Alana ÖSO’nun askeri tugaylarına bağlı Halep’in Enadan ilçesinden, çatışmayla ilgisi olmayan bazı gruplar gözlemci olarak yerleştirilecek.

-(Esir) Alınan kişiler derhal serbest bırakılacak. Bu çerçevede bugün hem esir alınan kişiler hem de el konulan malzemeler teslim edilecek. 

-İstiklal bayrakları (Suriye) ve her iki tarafın bayrakları iki grup arasındaki yere, diğer bir ifadeyle gruplar arasındaki sınır noktasına dikilecek. 

-Eğer her iki taraf bu anlaşmayı ihlal ederse, üçüncü bir taraf soruşturma yapacak ve hesap soracak.”

tmp21.jpg