BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Putin'in çok zor YPG kararı hangi tarafı seçecek!

Hürriyta gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü yazısında Soçi'de Suriye için düzenlenen üçlü zirveden çıkan sonuçları değerlendirdi. Zeyrek, YPG krizinde Putin'in Türkiye ile ABD arasında tercih yapmak durumunda kalacağını yazdı.

Abone ol

Rusya İran ve Türkiye Suriye'de kalıcı barış için tarihi bir adım attı. Soçi'deki üçlü zirveden Suriye konusunda Ulusal Diyalog Kongresi'nin toplanması yeni anayasa ve özgür seçimlerin yapılması kararı çıktı.

Peki bundan sonra ne olacak? YPG denklem dışı kalacak mı? Üçlü zirveyi köşesinde ele alan yazar Deniz Zeyrek, Soçi'deki görüşmelerin önce olumlu taraflarını daha sonra da olumsuz taraflarını aktardı.

SOÇİ’NİN ÇIKMAZI: ABD KONTROLÜNDEKİ BÖLGE
"(...)Batı medyası, Soçi toplantısında IŞİD’den temizlenen Suriye topraklarında “iç sınırlarının” belirlendiği yorumlarına yer vermeye başladı. Batılı diplomatlar da Astana süreci sonucunda, Suriye’nin fiilen üçe bölündüğü görüşünde:
- Bir tarafta Rusya ve İran’ın garantörlüğündeki Esad,
- Diğer tarafta Türkiye’nin garantörlüğündeki silahlı muhalif gruplar
- Sonuncu tarafta da Türkiye’nin engeli nedeniyle Astana’ya ve Soçi’ye dahil olamayan ABD’nin hamilik ettiği YPG/PYD’nin kontrol ettiği bölge

Astana sürecinin ve olası Soçi Kongresi’nin çıkmazı da işte bu noktada başlıyor. ABD’nin öncülük ettiği uluslararası koalisyon, Suriye’nin önemli su ve petrol kaynakları ABD’nin kontrolündeyken, Soçi’den Suriye’nin tümü için bir uzlaşma çıkmasının mümkün olmayacağı görüşünde. Putin de bunun farkında olmalı ki Trump ile görüşerek ve ABD’nin Suriye’nin geleceğini belirlemek için öncülük ettiği Cenevre sürecini görmezden gelmeyeceğini ima ederek ipleri koparmadı.

PUTİN’İN KARAR ZAMANI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi’de “Bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı bizden kimse beklememelidir. Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlılığımızı ifade ediyorsak, eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz” sözleriyle çok net bir tavır koydu.

Şimdi, Soçi Kongresi’nin yapılabilmesi ve başarılı olabilmesi için Putin’in karar vermesi lazım: Ya Türkiye’yi dinleyip Fırat’ın doğusunda kalan bölge için farklı bir muhatap bulacak ve ABD’yi karşısına alacak. Ya da ABD ile (dolayısıyla YPG/PYD ile) işbirliğini seçip Türkiye’yi kaybedecek."

Deniz Zeyrek'in yazısının tamamı

Soçi zirvesinde alınan karar ne? Erdoğan-Putin ve Ruhani...

Rusya'dan Soçi ve PYD açıklaması