BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,96
ALTIN 2.421,77
HABER /  GÜNCEL

Zarrab itirafçı oldu operasyonun ikinci aşaması başladı

Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında Zarrab davasına ilişkin çok çarpıcı ayıntılar aktardı. Selvi, ABD'nin ilk kez Türkiye'ye karşı uyguladığı cezalandırma yöntemini kaleme aldı.

Abone ol

Zarrab davasında Reza Zarrab'ın itirafçı olduğu kesinleşti ve davadan ismi çıkarıldı. Zarrab operasyonunu yakından takip eden Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde ilginç detaylar verdi. Selvi'ye göre Zarrab’ın verdiği bilgiler ışığında yeni bir iddianame hazırlanacak. 

YABANCILARA BAŞKA TÜRKİYE'YE BAŞKA
İran’a, Kuzey Kore’ye ve Sudan’a yaptırımları deldiği için ceza kesilen yabancı bankalara değinen Selvi, "O bankaların hiçbir yöneticisi yargılanmamış, cezaevine konulmamıştı. Onlara sadece idari para cezası kesilmişti."  diye yazdı.

Türkiye’ye karşı yürütülen cezalandırma sisteminin farklı bir yönü olduğunu belirten Selvi yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

EKONOMİK AYAK
"(...)Türkiye’ye karşı ise hem idari hem adli ceza sistemi uygulanıyor. Reza Zarrab ve Hakan Atilla cezaevinde. Eski Bakan Zafer Çağlayan ile eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ise sanık durumunda. Uzun sözün kısası ABD, Zarrab operasyonu üzerinden Türk ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor.

SİYASİ AYAK
Bu operasyonun siyasi ayağında ise bir numaralı hedef, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Çünkü Zarrab’ın itirafçı olmasıyla operasyonun ikinci aşaması başlayacak. Operasyonda birinci amaç Zarrab’ı itirafçı yapmaktı. Bu başarıldı. İkinci aşamada ise Zarrab’ın verdiği bilgiler ışığında yeni bir iddianame hazırlanacak. Ambargoyu delmek amacıyla yapılan faaliyetler mercek altına alınacak. Ambargodan sağlanan gelirlerin resmi kayıtlara giren bölümü ile şahısların kişisel hesabına geçen bölümleri üzerinde durulması bekleniyor. Zarrab kendini kurtardı ama bu dava Türkiye açısından her geçen gün daha yakıcı hale geliyor."

Abdulkadir Selvi'nin yazısının tamamı