BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.430,21
HABER /  DÜNYA

Putin'den prezervatifli savunma

Ülkesinde geniş kitleler tarafından protesto edilen Rusya Başbakanı Vladimir Putin'den tuhaf bir açıklama geldi

Abone ol

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, günlerdir sokaklarda 4 Aralık seçimlerini protesto eden göstericilerin AIDS karşıtı bir kampanya düzenlediğini zannettiğini söyledi. Putin, göstericilerin yakalarına taktıkları beyaz kurdeleleri de prezervatif sanmış.

Putin her yıl Rusya televizyonunda canlı yayınlanan ve seyircilerin telefonla bağlanarak kendisine sorular yönelttiği programda, bu yıl yine çok tartışılacak açıklamalar yaptı.

Bir seyircinin Rusya'da iki haftadır sürmekte olan gösterilerle ilgili sorusu üzerine, "Ben, en başta, onun AIDS karşıtı bir kampanya olduğuna karar verdim. Yakalarına taktıkları şeyin de, af buyurun, prezervatif olduğunu düşünmüştüm" dedi.

Daha sonra yakından baktığında durumun daha farklı olduğunu anladığını söyleyen Putin, "Prensip olarak ilk düşüncem, 'Tamam, demek ki sağlıklı bir hayat tarzı için mücadele ediyorlar' şeklinde oldu" dedi.

"MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM"

İktidarına karşı ayaklanan protestocular hakkında da olumlu yorumlar yapan Putin, kamuoyundaki bu hareketlenmeyi memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Ancak Putin, daha önce yaptığı gibi, protestocuları yine Batı'nın emirlerini uygulamak ve ülkedeki istikrarı bozmaya çalışmakla suçlayarak seçimlerin halkın gerçek iradesini yansıttığını söyledi.

Bununla birlikte Putin, 4 Mart'ta yapılacak başkanlık seçimlerinde benzer iddiaların yaşanmaması için seçimlerin kamerayla izlenmesi önerisini de gündeme getirdi.

CLINTON'I SUÇLAMIŞTI

Putin daha önce protestocuların ABD'den para aldığını iddia etmiş ve Rusyalıların Hillary Clinton'ın işareti üzerine sokaklara döküldüğünü öne sürmüştü.

Putin kendisine bir Twitter mesajında, "Arap Baharı kapında" diyen ABD'li siyasetçi John McCain'e de tepki gösterdi.

Putin daha önceki yıllarda bu tür programlarda Rusya'daki gelişmeler hakkında uzun uzun övünme fırsatı bulurdu. Ancak bu kez program alışılmadık derecede tartışmalı geçti.

Hem telefon katılımcıları hem de stüdyodaki seyirciler seçimler, yolsuzluk karşıtı protestolar ve muhalif gruplar üzerindeki baskıyla ilgili sert sorular yöneltti.