BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Putin'den IŞİD için Nazi modeli teklifi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada terörizme karşı uluslararası koalisyon çağrısında bulundu.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu hatırlatarak başladı. Birleşmiş Milletler’in ‘benzersiz’ olduğunu söyleyen Putin, 1945’te Nazileri yenen ülkelerin uluslararası düzenin ana prensiplerini oluşturmak için Yalta’da bir araya geldiğini söyledi.

Rusya lideri, 70 yıl boyunca BM’de fikir ayrılıkları olduğunu belirtti ve veto hakkının tüm BMGK üyeleri tarafından kullanıldığını söyleyen Putin, bu durumun beklenir olduğunu ifade etti. 

"NE YAPTIĞINIZIN FARKINDA MISINIZ?"

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya dışarıdan yapılan müdahalelerin yıkım yarattığını belirten Putin, bu duruma yol açan ülkelere “Ne yaptığınızın farkında mısınız?” sorusunu sordu.

IŞİD saflarında Iraklı eski askerler olduğunu söyleyen Putin, militanların birçoğunun da Libya’dan geldiğini vurguladı. IŞİD’in İslam dünyasında egemenlik aradığını söyleyen Putin, örgüte desteğin engellenmesi gerektiğini belirtti. Putin, IŞİD’in Rusya’nın da aralarında bulunduğu ülkeleri tehdit ettiğini kaydetti.

"SADECE ESAD VE KÜRTLER IŞİD'LE GERÇEKTEN SAVAŞIYOR"

Putin, “Şu anda Irak ve Suriye gibi terörle mücadele eden ülkelere yardım ediyoruz. Suriye ordusu ile işbirliği yapmayı reddetmek hatadır. Suriye’de Esed hükümeti ve Kürt milisler dışında kimse IŞİD’le gerçek anlamda mücadele etmiyor... Uluslararası terör tehdidi hakkında konuşup, aynı anda onu finanse etmek ikiyüzlülüktür... Suriye krizinin sorumlusu Suriye muhaliflerini destekleyenler. Onlar Suriyeli muhalifleri donatıp eğitiyorlar. Sonra da onlar IŞİD’in saflarına geçiyor." dedi.

Rus lider, IŞİD'le savaşan Suriye hükümetiyle işbirliği yapmamanın ciddi bir hata olduğunu söyledi.

IŞİD İÇİN NAZİ KARŞITI KOALİSYON MODELİ

Putin, terörizme karşı uluslararası koalisyon çağrısında bulundu ve bu koalisyonu Nazi karşıtı koalisyona benzetti. Müslüman ülkelerin önemli bir rol oynayacağını belirten Putin, militanların İslam’ı kötüye kullandığını söyledi.

"BM'DE VETO HAKKI HER ZAMAN VARDIR"

Dünyanın sürekli değiştiğine dikkat çeken Putin, BM’nin de bu değişime ayak uydurması gerektiğini söyledi. Rusya’nın bu konuda ortakları ile işbirliğine hazır olduğunu belirten Putin, “BM’nin meşruiyetini azaltmaya yönelik her adım çok tehlikelidir ve kaosa yol açar.” dedi.

Putin konuşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto hakkının her zaman olduğunu ve her zaman her konuda görüş birliğinin olmayacağını söyledi.

UKRAYNA HEYETİ SALONU TERK ETTİ

Putin konuşmaya başlarken Ukrayna heyeti salonu terk etti.

Ukrayna’da geçen yıl dışarıdan yönetilen bir darbenin gerçekleştiğinin altını çizen Putin, bunun bir iç savaşı tetiklediğini vurguladı.

Rusya lideri, Donbas bölgesindeki halkın tercihine saygı duyulması gerektiğini belirtti.