BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  GÜNCEL

Obama ve Putin'den iki farklı Suriye vizyonu

ABD Başkanı Obama ve Rusya lideri Putin BM konuşmalarında Suriye'deki krizle ilgili iki farklı vizyon ortaya koydu. Obama Esad yönetiminin yerine siyasi bir geçiş süreci çağırısı yaparken, Putin Esad yönetimi terk etmenin bir hata olacağını söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama ve Vladimir Putin BM Genel Kurulu konuşmalarında Suriye'deki krizle ilgili iki farklı vizyon ortaya koydu.

Obama Beşar Esad yönetiminin yerine siyasi bir geçiş süreci çağırısı yaparken, Putin Esad yönetimi terk etmenin bir hata olacağını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasında Suriye'de kontrollü bir geçiş süreci yaşanması gerektiğini söyledi.

Barack Obama, "Bunun için herkesle, buna Rusya ve İran da dahil, birlikte çalışmaya hazırız" dedi.

Obama "Ancak bunca kan döküldükten sonra kimse bizden savaş öncesindeki statükoya dönülmesini istemesin" diyerek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevini sürdüremeyeceğini söyledi.

Esad'ı "diktatör" olarak tanımlayan Obama, "Suriye'de iç savaşın nasıl çıktığını hatırlayalım. Esad rejimi barışçıl protestocuların üzerine ateş açılmasını emrini verdi" diye konuştu.

Obama, ABD'nin Suriye'de düzenlediği hava operasyonlarını ise şöyle izah etti:

"Bir diktatör halkından 10 binlerce kişiyi katlettiği zaman bu olay artık o ülkenin içişleri olmaktan çıkmıştır. Bu bütün dünyayı etkileyen bir olaydır. Aynı şekilde bir terörist grup insanların başını keserek öldürdüğü zaman o olay bir ülkenin iç güvenlik meselesi olmaktan çıkıp hepimizin meselesi haline gelir."

Ancak Obama'dan sonra kürsüye çıkan Putin, Suriye Ordusu'nun IŞİD'in yenilmesinde tek gerçekçi seçenek olduğunu söyledi ve "Suriye makamlarıyla her gün cesaretle terörle yüz yüze savaşan hükümet güçleriyle işbirliğini reddetmenin büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Geniş ittifak çağrısı

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilere karşı savaşan gibi geniş bir ittifak kurulması çağrısı yapan Putin, NATO'nun genişlemesini eleştirdi ve Varşova Paktı olmadığı halde ittifakın genişlemesinin nedenini sordu.

Putin ayrıca "Dünya Ticaret Örgütü kurallarını dikkate almadan konulan tek taraflı ambargolar" nedeniyle Batı'yı ekonomik bencillikle suçladı.

Soğuk Savaş sonrası "tek bir hâkimiyet merkezi" oluştuğuna dikkat çeken Putin isim vermeden ABD'yi eleştirdi ve Washington'ın BM'yi kuşatmaya çalışmakla itham etti.