BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  GÜNCEL

Ban: Suriye'de çözüm için Türkiye dahil 5 ülke uzlaşmalı

BM Genel Sekreteri örgütün Güvenlik Konseyi'nden, Suriye'de savaşın son bulmasına yardımcı olmak için adım atmalarını istedi. Ban Ki-moon çözüm için Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye'ye önemli görev düştüğünü söyledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon örgütünün Güvenlik Konseyi'nden, Suriye'de savaşın son bulmasına yardımcı olmak için adım atmasını istedi.

Ban Ki-moon çözüm için Türkiye dahil beş ülkeye önemli görev düştüğünü söyledi.

BM Genel Kurulu'nun 70. dönem toplantılarının açılış konuşmasını yapan Ban, Suriye'de barışın tesisinde sorumluluğun öncelikle ülkelerini enkaza dönüştüren, savaşan taraflarda olduğunu belirtti.

Ban daha sonra bölge ülkeleri arasındaki rekabetin savaşı körüklediğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye'ye Suriye'deki savaşı bitirmek için uzlaşma çağrısında bulundu.

Genel Kurul toplantıları için New York'ta bulunan liderlerden ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün BM'deki konuşmalarının ardından bir araya gelecek.

İki lider, iki yıldan uzun süre sonra ilk kez yüz yüze görüşecek. Obama ve Putin'in, Suriye'de siyasi çözüm için nasıl bir koordinasyon sağlanabileceğini ele alması bekleniyor.

Göç ve çevre uyarısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise Genel Kurul'daki konuşmasında göç krizine de değindi.

Ban Avrupa ülkelerinden, krizin çözümü için daha fazla çaba harcamalarını istedi.

İklim değişimi konusunda da uyarılarda bulunan Ban, sera gazı salımlarının sınrlandırılması için ulusal düzeyde belirlenen hedeflerin, potansiyel bir tehlikenin bertaraf edilmesi için yeterli olmadığını söyledi.

Dünyanın önünde iki seçenek olduğunu vurgulayan Ban, "Ya daha iddialı hedefler belirleyeceğiz, ya da hava sıcaklığının sanayi öncesi döneme kıyasla küresel düzeyde iki derece artması riskini göze alacağız. Ancak bilim insanları bu sınırın aşılmaması uyarısında bulunuyor" dedi.