BIST 9.546
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,24
HABER /  GÜNCEL

Putin, domatese uygulanan ambargoyu neden kaldırmadı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, domates dışında gıdada ve tekstilde mutabık kalındığını söyledi. Peki Putin neden domates ambargosunu kaldırmadı?

Abone ol

Türkiye ve Rusya arasında domates ve vizeler dışında uygulanan tüm kısıtlamalar kaldırıldı. Domates ambargosunun neden kaldırılmadığını ise Putin 'milliyetçi' gerekçelerle açıkladı.

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ve  Rusya Devlet Başkanı Putin'in dün Soçi'de gerçekleştirdiği görüşmede,  Türkiye'ye uygulanan ticari kısıtlamaların kaldırılması konusunda mutabık kalındı.

"RUS ÇİFTÇİSİ ÇOK FAZLA KREDİ ALDI"

Ancak  Putin domatese uygulanan kısıtlamanın devam edeceğini açıkladı. 12 tarım ürünü, tekstil ve daha pek çok ürüne kısıtlama kalkarken neden domatesin ayrı tutulduğunu ise  Putin "milliyetçi" nedenlere bağladı.  Putin, uçak krizinden sonra Rus üreticisinin  Türkiye'den alınması yasaklanan domates için çok fazla yatırım yaptığını, büyük miktarlarda kredi alan Rus çiftçilerin korunması için bir süre daha yasağın devam edeceğini söyledi.

Putin kısıtlamanın devam etme sebebini şu sözlerle açıkladı:

Tüm kısıtlamaların kaldırılması konusunda mutabakata vardık. Bugün bunu ilan edebiliriz. Kısıtlamalar ve yaptırımlar konusunu her yönden ele aldık. Bunlar ekonomiyi zedeler ve üreticiyi olumsuz etkiler. Domates yaptırımlara tabi olan tek ürün değil. Daha başka birçok konuyla ilgili yaptırımlar uygulanıyordu biz de bunların kaldırılacağı konusunda mütabakata vardık.

"TÜRK DOSTLARIMIZDAN ANLAMALARINI RİCA ETTİK"

Türk dostlarımızdan şunu anlamalarını rica ettik, malum trajik olaylardan sonra hayat durmadı gelişmeye devam etti. Örneğin domates üretimiyle ilgili bunu ifade edebiliriz. Bizim üreticilerimiz büyük miktarlarda kredi aldılar. Bir üretim süreci söz konusu burada dolayısıyla bununla ilgili kısıtlamalar devam edecek. Vizelerde de devam edecek. Bunun da bizim emniyet güçleri arasındaki koordinenin yoğun olmasına bağlıdır.