BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,82
ALTIN 2.439,33
HABER /  GÜNCEL

Putin ayakta bekledi Erdoğan böyle geldi dünya bunu izledi!

15 Temmuz darbe girişim sonrasında gerçekleşen Erdoğan - Putin görüşmesi diplomasi lisanında çok önemli mesajlar veriyor. Putin'in Erdoğan'ı sarayda ayakta beklediği görüşme dünya medyası tarafından izlendi.

Abone ol

ABD ve Batı dünyasının gözü Türkiye - Rusya buluşmasındaydı. 15 Temmuz darbe girişimi ve batının tutumu göz önüne alındığında bu görüşme çok önemli.

Türkiye ile Rusya'nın uçak krizinden 268 gün sonra en üst düzeyde gerçekleşen buluşması diplomatik anlamda kritik mesajlar taşıyor.

St. Petersburg'daki Konstantin Sarayı'nda gerçekleşen buluşmaya dünya medyasının gösterdiği ilgi çok yoğun oldu. Görüşmeyi tam avrupadan ABD'ye, Ortadoğu, Çin ve Japonya'ya kadar bir çok ülkeden 200'ü aşkın medya mensubu takip etti.

PUTİN AYAKTA BEKLEDİ

Rusya lideri Vladimir Putin, Saray'daki kabul salonunda Erdoğan'ı bir süre ayakta bekledi. Erdoğan gelene kadar oturmayan Putin, bütün ekibin elini tek tek sıktı.

Erdoğan da Putin selamlaşmasını bitirene kadar koltuklara oturmadan bekledi. İki liderin birbirlerine gösterdikleri bu hassas tutum ve itina dikkat çekici oldu.

PUTİN DE ERDOĞAN DA ÇOK ÖNEM VERİYOR

Türkiye'nin batı ve ABD'nin darbe girişimine gösterdiği tutum sonrasında rotasını Rusya'ya kırması bu görüşmeyi önemli kılıyor. Hem Erdoğan hem de Putin davranışlarıyla görüşmeye verdikleri önemi medyanın önünde de gösterdiler.

Saray'da yemek için hazırlanan tabaklara Erdoğan ve Putin'in fotoğraflarının yapılmış olması da Rusya'nın bu görüşmeye büyük önem atfettiği şeklinde yorumlandı.

ERDOĞAN - PUTİN GÖRÜŞMESİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Türkiye 15 Temmuz darbe girişiminin ardından batı ve ABD'den umduğu desteği bulamadı. ABD'nin darbenin başarısız olacağı kesinleşene kadar net bir tutum sergilememesi ve darbeci FETO'yu vermemek için bin dereden su getirmesi Türkiye'nin sabrını taşırdı. Erdoğan da bunu Rusya gezisi öncesinde 'ABD bizi üzdü' diyerek net bir dille ortaya koydu.

Batının tutumu da farklı olmadı. Demokrasi havarisi oldukları söylenen anlı şanlı ülkeler darbe girişimi karşısında kör ve sağır numarasına yattılar. Mülteciler için Türkiye'ye defalarca gelip giden Merkel, darbe girişiminden sonra ziyarete gelmediği gibi net bir duruş da ortaya koymadı. AB ülkelerinin Türkiye'nin yanında durmak yerine FETÖ'cülerin haklarına dikkat çekmeleri de acınası hallerinin özetiydi.

Hem ABD hem de AB ülkelerinin darbede sergiledikleri samimiyetsiz tutum üzerine Türkiye de yeni kartlarını açtı. Darbe girişimi öncesinde barış adımı attığı Rusya'ya ilk ziyaret planlandı. Darbeden sonra ilk telefon eden ismin Putin olması da bu ziyareti sıcak bir havada başlattı. ABD ve batının tutumu düşünüldüğünde Türkiye'nin kendine yeni kapılar açması bakımından Erdoğan'ın Rusya gezisi önem taşıyor.