BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,68
ALTIN 2.394,46
HABER /  GÜNCEL

Pussy Riot üyesi serbest

Rus punk grubu Pussy Riot'ın üyelerinden Mariya Alyokina ülkede ilan edilen af uyarınca hapisten erken salıverildi. Alyokina bir Rus televizyonuna yaptığı açıklanmada affın bir "halkla ilişkiler gösterisi" olduğunu savundu.

Abone ol

Rus punk grubu Pussy Riot'ın üyelerinden Mariya Alyokina ülkede ilan edilen af uyarınca hapisten erken salıverildi.

Alyokina bir Rus televizyonuna yaptığı açıklanmada affın bir "halkla ilişkiler gösterisi" olduğunu savundu ve hapiste kalmayı tercih ettiğini vurguladı.

Pussy Riot üyelerinden Nadezda Tolokonnikova'nın da bugün ilerleyen saatlerde serbest bırakılması bekleniyor.

İkili başkent Moskova'daki bir katedralde protesto şarkısı söylemelerinin ardından, "dine nefretten kaynaklanan holiganlık" suçlamasıyla geçen yılın Ağustos ayında hapse atılmıştı.

Ceza insan hakları grupları, devlet başkanı Vladimir Putin'in muhalifleri ve bazı ülkeler tarafından protesto edilmişti.

Grup üyelerinin cezaları Mart 2014'te dolacaktı. Ancak Rus Parlamentosu'ndan geçen afla geçen haftadan bu yana serbest bırakılmaları bekleniyordu.

Kış olimpiyatları

Af sayesinde en az 20 bin mahkumun serbest bırakılması bekleniyor.

Affın bu tartışmaların gelecek Şubat ayında Soçi'de düzenlenecek Kış Olimpiyatlarını gölgelemememesi için çıkartıldığı düşünülüyor.

Alyokina ve Tolokonnikov'un katedralde söylediği şarkıda Ortodoks Kilisesi'nin Putin'e verdiği destek ağır bir şekilde eleştiriliyor ve Meryem Ana'dan "Putin'i kovması" isteniyordu.

Grup üyelerinden Yekatarina Samutseviç de aynı suçtan hapis cesazı almış, ancak geçen Ekim ayında açtığı temyiz davası sonucu serbest bırakılmıştı. Samutseviç'in cezası sözkonusu şarkıyı grupla birlikte söylemediği için ertelenmişti.

Geçen Cuma günü de, bir zamanlar Rusya'nın en zengin işadamı olan Putin muhalifi Mihail Hodorkovski, sahtecilik ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla 10 yıla yakın hapis yattıktan sonra affedilmişti.