BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Pussy Riot üyesi Putin karşıtı gösteride gözaltına alındı

Rusya'nın muhalif punk grubunun üyelerinden Maria Alyokhina, başkent Moskova'da 200'den fazla gösterici ile birlikte gözaltına alındı. Gösteri, üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan muhalif lider Aleksey Navalni'ye destek için düzenlenmişti.

Abone ol

Rusya'nın muhalif punk grubu Pussy Riot'ın üyelerinden Maria Alyokhina, başkent Moskova'da 200'den fazla gösterici ile birlikte gözaltına alındı. Alyokhina daha sonra serbest bırakılırken, gözaltına alınanlardan 100'den fazlası da tutuklandı.

Gösteri, üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan muhalif lider Aleksey Navalni'ye destek için düzenlenmişti.

Dün gece başlayan eylemlerde yaklaşık 2 bin kişi, eksi 10 derece soğukta başkent Moskova'nın merkezinde toplandı.

Rus polisi daha sonra eyleme müdahale ederek dağılmayan Alyokhina ve diğer eylemcilerden 200'dan fazlasını gözaltına aldı. Bu kişilerden 100'den fazlası da tutuklandı.

Polisin diğer eylemcileri zorla metro istasyonlarına yönelttiği bildiriliyor.

'Kremlin tedbir alıyor'

Navalni'ye destek verenler, davaların siyasi olduğunu öne sürüyor ve hükümeti "Sovyetler yöntemleriyle muhalifleri bastırmak ve kontrol etmekle" suçluyor.

Moskova'dan bildiren BBC muhabiri Sarah Rainsford, gece iyice düşen soğuğa rağmen eylemcilerin sokaklarda ısrarla kaldığını ve gösterilere devam ettiğini aktardı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik sert eleştirileriyle bilinen muhalif lider Aleksey Navalni, hakkında açılan yolsuzluk davasında hakim tarafından suçlu bulunmuş ve üç buçuk yıl hapse mahkum edilmişti.

Cezası askıya alınan Navalni'nin aynı suçu bir kez daha işlemesi durumunda hapse gireceği kaydedilmişti.

Mahkeme, Navalni'nin hissedarı olduğu iki şirkette yolsuzluk yaptığına ve şirketin kasasını boşaltarak 30 milyon rubleyi, yani yaklaşık 518 bin doları zimmetine geçirdiğine hükmetmiş; aynı davada yargılanan kardeşi Oleg Navalni de üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırılarak hapse gönderilmişti.

Navalni, 2011 yılında Putin karşıtı sokak gösterilerinde ön saflarda yer almış ve gösterileri organize edenlere liderlik etmişti.

'Putin'in en karizmatik rakibi'

Alyokhina'nın iki yıl önce Putin karşıtı eylemleri nedeniyle hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatan muhabirimiz Sarah Rainsford ise son gelişmelerle ilgili şu değerledirmeyi yaptı:

"Yolsuzluk karşıtı kampanyasıyla öne çıkmış olan Navalni, son yıllarda Putin'in karşısındaki en karizmatik ve popüler muhalif olarak görülüyordu. Her ne kadar Vladimir Putin'in oyları halen yüksek görünse de, Rusya ekonomik bir resesyona doğru ilerlediğinden, Kremlin eleştirilere ve muhtemel bir protestoya karşı tedbir almak istiyor gibi görünüyor."

Navalni'nin partisi, Rusya'da geçen yıl yapılan yerel seçimlerde oyların yüzde 27'sini alarak ikinci olmuştu.