BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,80
ALTIN 2.472,08
HABER /  SAĞLIK

Psikiyatrik tedavide yeni dönem: Beyin Check-up!

Nöropsikolojik check-up (beyin check-up'ı) nedir? Beyin check-up'ı artık psikiyatrik rahatsızlıkların fiziksel ve psikolojik nedenlerini kişiye özgü tedavi yöntemleriyle uyguluyor.

Abone ol

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, geçmiş yıllardan farklı olarak artık psikiyatrik hastalıkların, beynin işlevlerindeki bozulmalarla ilgili olduğunun bilindiği söyledi.

Biyolojik bir bozukluğa tanı koymanın yanı sıra tedavi etmek ve bunun etkinliğini takip etmek için de biyolojik testler gerektiğini belirten Sayar, şöyle konuştu:

"Artık beyin elektrofizyolojisini ölçebilmekte, kapalı ve ulaşılmaz bir kafatasının içinde olan beyni rahatça görüntüleyebilmekteyiz. Bu gelişmeler psikiyatrideki tanı ve tedavi yöntemlerinde ciddi bir değişiklik yaptığı gibi bozuklukların erken tanısına olanak veren check-up kavramını da olanaklı kılmıştır. Beyin check-up'ı ile kişinin zihinsel ve psikolojik işlevselliği ölçülerek yaşına ve eğitimine uygun düzeyde olup olmadığı tespit ediliyor. Uygulama kapsamında kişinin nörolojik ve psikiyatrik muayenesi yapılıyor. İletilen şikayetler ya da muayenede saptanan bulgulara göre psikometrik testlerle kişilik özellikleri değerlendiriliyor, planlama, dikkat, organizasyon, bellek gibi üst düzey bilişsel becerileri ölçülüyor."

BEYİN HARİTASIYLA TEDAVİYE VERİLEN YANIT TAKİP EDİLİYOR

Sayar, araştırmalar sonucunda hastanın beyin yapısında bozulmaya yol açan bir durumdan şüphelenildiğinde manyetik rezonans görüntüleme ya da bilgisayarlı tomografi gibi cihazlarla görüntüleme yapıldığını, beynin elektriksel işlevlerinde bozulmadan kuşkulanıldığında ise elektriksel fonksiyonlarının ölçüldüğünü ifade etti.

MANYETİK UYARIM DEPRESYON TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Ayrıca, beyin check-up'ı kapsamında, klasik EEG'nin bilgisayar teknolojisi kullanılarak analizi ve sinyallerin gruplanıp yaş grubu ile karşılaştırması şeklinde yapılan "beyin haritalaması"nın da son yıllarda oldukça dikkati çeken bir inceleme olduğunu Sayar, "Beyin haritasında elde edilen dalgaların kişinin yaşı ile uyumlu olması ve beynin oksijenlenme, kanlanma ve metabolizması ile paralellik göstermesi gerekiyor." diye konuştu.

Doç. Dr. Sayar, kısaca TMU ya da TMS olarak bilinen "Transkraniyal Manyetik Uyarım" tedavisinin de son dönemde depresyon tedavisinde kullanılan önemli uygulamalardan biri olduğunu söyledi.