BIST 10.246
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.436,34
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

PS4 stokları ne durumda?

Tüm dünyanın merakla beklediği, satışa sunulduğu günün gecesinden insanları mağaza kuyruklarına sokturan PS4 ilk stoklarını tüketti.

Abone ol

Sony'nin yeni nesil konsolu PlayStation 4, geçtiğimiz Cuma günü ülkemizde satışa çıktı. Satışa çıktı diyoruz ancak şu an herhangi bir mağazadan ürünü satın almak mümkün değil. Çünkü satışa çıktığı gün gece satışı yapan yerlerde gece, diğer mağazalarda ise Cuma gündüz stoklar bitti.

Sony Türkiye, PlayStation 4'ün ülkemizde çıkış tarihini açıkladığından beri stoklar en çok tartışılan konu olmuştu. 1000 adet geldiği söylentisi ortaya çıkarken PlayStation Ürün Müdürü Mustafa Yiğit, bu sayıdan daha fazla geldiğini, hatta sadece Teknosa'ya 1000 adet verildiğini, daha diğer marketlere de bolca ürün verildiğini açıklamıştı.Sonuç olarak kaç tane gelmiş olursa olsun stoklar bitti. Yeni stoklar Ocak ayının ortası civarında gelecek. 

DÜNYADA DA STOKLAR BİTTİ

PlayStation 4, 15 Kasım'dan önce Kuzey Amerika'da satışa çıktı ve ilk günlerde stokları bitirdi. Ertesi hafta, Amerika'ya stok açmak yerine sınırlı stoğun bir kısmını 22 Kasım'da Avrupa'da piyasaya çıkardı. Avrupa'da bazı ülkelerde bırakın ilk günü, daha ön siparişlerle stoklar bitti. Özellikle Almanya'nın küçük kentlerinde sadece ön siparişlerle büyük mağazalarda stoklar bitti, ön sipariş vermeyenlere ürün verilmedi.

İnternet tarafında da aynı durum söz konusu. Amazon'un Almanya, İngiltere ve Amerika sayfalarında stoklar bitmiş durumda. Bazı paketler inanılmaz fazla fiyatlarla karaborsadan satılsa da normal fiyatına bulmak imkansız. Çok nadiren stoklar açılsa da Avrupa için Aralık ayının sonlarına doğru stokların gelmesi bekleniyor. Fakat yeniden ön sipariş verenlerin stokları bitirdiği, tüm Avrupa'nın bizim gibi Ocak ayını beklediği konuşuluyor.

BİZE YETECEK Mİ ?

Türkiye olarak Ocak ayını bekliyoruz ancak gelecek stok hepimize yetecek mi? Fakat benzer bir durum yine yaşanabilir. Çünkü tek bekleyen ülke değiliz. 13 Aralık'ta bizimle birlikte 16 ülkede daha satışa çıktı ve stoklar bitti. Amerika ile Avrupa'da biten stokların yenilenmemesinin bir nedeni de 16 ülkeye stok yetiştirilecek olmasıydı. Şimdi ise Amerika, Avrupa ve üçüncü dönemde çıkan diğer ülkeler Aralık sonu, Ocak ortası döneminde yeni stok bekliyor. Fabrikalar harıl harıl PS4 üretse de yine sınırlı stok gelecek.

SATIŞLAR NE ALEMDE ?

Sony, 2 haftada 2.1 milyon konsol sattığını açıklamıştı. Bu sayının 16 ülkede piyasaya çıkmasıyla arttığını söylenebilir. Sayının milyon seviyelerine göre bu kadar az gelmiş olması, ikinci parti için umudu yükseltiyor. Çünkü talep Amerika'da ortalama 1 milyon seviyesindeyken ülkemizde 10-20 bin arasında. Bu da talebi karşılayacak ürünün gelebileceğini gösteriyor.

Ancak şunu da belirtmek gerek. Aynı şekilde iki haftada iki milyon satış adedi yakalayan Xbox One, Amerika ve Avrupa'da stok sorunu yaşasa da PS4'e göre çok daha kolay bulunuyor. Son 1 haftada Amazon'da PS4 hiç stoklara gelmezken Xbox One 2-3 farklı dönemde stoklara geldi Avrupa'da da bulmak mümkün.

Kaynak: shiftdelet.net