BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  DÜNYA

PROFESÖR HAKKINDA DAVA

Edirne’de geçtiğimiz yıl cinsel istismara uğrayan yaşları küçük 3 kız çocuğunu rızaları olmadığı için muayene etmeyen Trakya Üniversitesi Tı...

Abone ol

Edirne’de geçtiğimiz yıl cinsel istismara uğrayan yaşları küçük 3 kız çocuğunu rızaları olmadığı için muayene etmeyen Trakya Üniversitesi Tıp Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürcan Altun hakkında, ‘Görevi ihmal ve adli görevi kötüye kullanmak’ suçlarından dava açıldı.
Edirne Kız Yetiştirme Yurdu’nda kalan ve cinsel istismara uğradıkları iddia edilen yaşları küçük 3 kız çocuğu, iç ve dış beden muayenesinin yapılması için mahkeme kararıyla Ocak ayında polis nezaretinde Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na gönderildi. Nöbetçi olan öğretim üyesi Prof. Dr. Gürcan Altun, kızlara kendilerini nasıl muayene edeceğini anlattı. Ancak kız çocukları muayeneyi kabul etmeyince, Altun tutanak tutarak durumu Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Bunun üzerine savcılık tarafından Altun hakkında ‘Görevi ihmal ve adli görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla iddianame hazırladı. İddianame kabul edilince bugün Altun, Edirne 1’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada hakim karşısına çıktı.
Bugün hakim karşısına çıkan Altun, “Tıp etiği ve çocuk hakları sözleşmesi uyarınca zorla beden muayenesi yapılması diye bir kavram tıpta yoktur. Tüm uğraşımıza rağmen çocuklar muayene olmayı kabul etmemişlerdir. Bizim hekim olarak başkaca yapacak bir şeyimiz yoktu” dedi.
Mahkeme dosyanın incelenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe ertelendi.
Türk Tabipler Birliği, Adli Tıp Uzmanları Derneği ve Edirne Tabip Odası Başkanları ile çok sayıda hekim Prof. Dr. Gürcan Altun’a destek olmak için Edirne Adliyesi’ne geldi. Mahkeme sonrası Adliye önünde bir açıklama yapan Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürcan Altun, "Gönderilen 3 çocuk mesai saatleri dışında gönderilmişti. Hastanenin icapçı adli tıp uzmanı ben olduğum için gelip onlarla görüştüm. Her bir çocuğun burada niçin bulundurulduklarını bilip, bilmediklerini sordum. Çocukların hiç biri hastanede neden bulunduklarını bilmiyorlardı. Savcılık tarafından talep edilen dış beden ve iç beden muayenesinin nasıl yapılacağı konusunda onları tek tek bilgilendirdim. Her biri için yarım saat süre ayırdım. Ancak çocuklar bu muayeneyi kabul etmek istemediler. Gerek temel insan hakları kavramları, gerek hasta hakları ve gerekse tıp etiği kuralları, her şeyin ötesinde insan onuruna yakışmayan bir davranıştır o çocukları zorla muayene etmek. Bu çocukları zorla muayene etmeye kalktığımda onlarda bir ruhsal travmaya yol açacağını tıbben bildiğim için böyle bir muayene yapamayacağıma yönelik bir tutanak düzenlenerek savcılığa illetim. Bunun üzerine hakkımda soruşturma başlatıldı. Sonra da dava açıldı. Görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmakla suçlandım. Oysaki görevimi ihmal etmiş değilim. Mesai saatleri dışında haber verilmiş ve kalkıp gitmişim. Gece saat 23.30’a kadar bu çocuklarla ilgilenmek için hastanede bulundum. Anlayabilmiş değilim açıkçası görevimi nasıl ihmal ettim. Şaşkınım, bir hekim olarak insanın mesleğini etik kurallarına uygun bir şekilde yürütürken, hakkında böyle bir dava açılması çok üzücü bir durum” dedi.
Edirne’deki davayı izlemek için gelen Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, “Hocamızın yaptığı her türlü tıp kurallarına uyan bir davranıştır. Maalesef ülkemizde bazı etik kurallar uygulanmıyor. Bu örnekte de olduğu gibi zorla örnek almak muayene etmek zaten söz konusu değildir. Doğru olan onayı alıp ondan sonra yapmaktır. Burda eğer tam tersi olsaydı, zorla muayene etmiş olsaydı Türk Tabibleri Birliği meslek etiği kurallarına aykırı davrandığı için Gürcan hoca hakkında takibat başlatırdı. Burada yapılan hareket son derece doğrudur. Yapılması gereken tek şey teşekkür etmektir” dedi.
Trakya Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, hakkında da 2010 yılında Kırklareli’nde ‘çocuğun cinsel istismarı’ iddiasıyla mahkeme kararı ile bakirelik muayanesi istenen bir kız çocuğunu, ailesinin ve kızın muayeneyi kabul etmemesi üzerine muayene yapmamış, hakkında dava açılmıştı. Yılmaz, ilk duruşmada beraat etmişti.
(İHA)