BIST 10.549
DOLAR 32,27
EURO 35,10
ALTIN 2.416,94
HABER /  DÜNYA

Prodi Abbasla görüştü

İtalya Başbakanı Prodi, Ortadoğu'da şiddet döngüsünün bertaraf edilmesini istedi

Abone ol

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Ortadoğu'da şiddet döngüsünün bertaraf edilerek müzakerelerin başlaması gerektiğini bildirdi.

Prodi, Roma'da Başbakanlık binası Chigi Sarayı'nda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, “Ortadoğu'da şiddet döngüsü bertaraf edilerek müzakereler başlamalıdır. Filistin sorunu çözme arzusu olmaksızın barış mümkün değildir” diye konuştu.
Prodi, Uluslararası Lübnan Konferansı'nın sonucunun İsrail'e operasyonlara devam etmesi için bir sinyal olarak yorumlanamayacağını belirterek, “Derhal ateşkes gerçekçi olmasa da, Roma'daki toplantıda bu yönde önemli bir adım atılmış oldu. Bu, İsrail'e bir yeşil ışık biçiminde yorumlanamaz” dedi.

Prodi, İsrail ile Filistin arasında müzakere sürecinin en kısa sürede başlatılması gerektiğine de değinerek, şunları söyledi:

“Müzakere sürecine geri dönülmelidir. İtalya Filistin halkının yanındadır ve bölgede istikrara yardımcı olmayı sürdürecektir. Şiddete derhal son verilerek, anlaşmalarda öngörülmüş müzakere süreci yeniden başlatılmalıdır.”
Abbas ise Prodi ile pek çok noktada hemfikir olduklarını söyleyerek, “Ortadoğu için uluslararası barış konferansı düzenlenmeli. Uluslararası barış gücüne ihtiyacımız var” dedi.

Prodi ile Ortadoğu sorunu için uluslararası bir konferans düzenlenmesi konusunu görüştüklerini belirten Abbas, “Müzakere masasına oturulması şart. Prodi'ye Ortadoğu için uluslararası barış konferansı düzenlenmesi gerektiğini de ifade ettim. İşbirliği atmosferini somut adımlara dönüştürmeliyiz” dedi.

Abbas, güney Lübnan'a konuşlandırılacak uluslararası barış gücüne ilişkin bir soruya ise “Bu, Lübnan'ın vermesi gereken bir karardır. Lübnan halkı için neyin iyi olacağını ancak Lübnan hükümeti bilir” demekle yetindi.
Filistin'de uluslararası güce ihtiyaçları olduğunu söyleyen Abbas, bu gücün Filistin topraklarıyla İsrail arasına yerleştirilmesi gerektiğini, barış planı “yol haritasının” da uygulamaya geçirilmesini istediklerini ifade etti.

Prodi ile 25 Haziranda Filistinli bir grup tarafından rehin alınanİsrail askerinin kurtarılması konusunu da ele aldıklarını belirten Abbas, şöyle dedi:

“Benim temennim, o askerin iyi olması ve kısa sürede ailesine geri dönebilmesidir. Ama sizlere, İsrail'in elinde en az 10 bin Filistinli esir bulunduğunu da hatırlatmak isterim. Onların da sağlık durumlarının iyi olmasını, en kısa sürede ailelerine dönebilmelerini umuyorum.”

Abbas, basın toplantısının ardından İtalya Dışişleri Bakanlığı binası Farnesina Sarayı'na giderek Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema ile de bir araya geldi.