BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  EKONOMİ

Prim borcu olanlar dikkat!

Prim borcu olanlar dikkat, her an haciz gelebilir, haciz işlemleri 10 kat arttı.

Abone ol

Ankara'ya Sosyal Güvenlik İl Müdürü olarak atanan Yıldız, İstanbul’da prim borcu olan işverene denetimin artırıldığına dikkat çekerek "Prim borçluları üzerinde işlem sayısı 10 kat arttı. İstanbul’da haciz konmuş 2.500 araç var" dedi

Habertürk'ün haberine göre; Sosyal Güvenlik Kurumu'nda Genel Müdür değişikliğinin ardından İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü iken Ankara'ya atanan Ramazan Yıldız, prim borcu olan işverenlere 'SGK'dan kaçış yok' mesajını verdi. Yıldız, "Daha önce 23 ayrı merkez müdürlüğünde yapılan hacizli araç ve diğer malların satışı bu yıl tek merkezde toplandı. Eskiye göre bu kararın oldukça isabetli olduğu da ortaya çıktı. En az yüzde bin artış oldu. Yani eskiye göre satışlarda 10 kat artış oldu" bilgisini verdi. Hacizli araçların kısım kısım Göztepe'deki merkeze getirilip satıldığını belirten Yıldız, "Şu an İstanbul genelinde yakalanmış 2 bin 500 araç var. Göztepe'deki merkezde şu an 100'e yakın araç var. İşverenlerin yüzde 50'si menkul ya da gayrimenkulu haciz edildikten sonra ya taksitlendirmeye gidiyor, ya da gelip borcunu ödüyor. SGK'nın ciddi olduğunun farkındalar" dedi.

TAHSİLAT 18 MİLYON OLDU

SGK'nın İstanbul'da toplam prim alacağının 10 milyon 462 bin 943 olduğu, menkul ve gayrimenkul satışlarından bugüne dek toplam 18 milyon 337 bin TL tahsil edildiği belirtildi. Yıldız, "Birimin kurulmasından önce bu tahsilat yıllık 2 milyon TL'yi geçmiyordu. Ama son 10 yılın değerlendirmesini yaptığımızda yapılan satışlar, bugüne kadar yapılan satışların kat be kat üzerinde. Sadece 2012'de İstanbul hariç tüm Türkiye'deki satış sayısı 647 iken, birimin kuruluşundan bu yana 6 ay bile geçmemişken satış sayısı 453'ü buldu. Satış hasılatı ise Türkiye'yi ikiye katladı" açıklamasını yaptı.

BANKADAKİ PARALARA DİKKAT

İşverenlere borçlarını zamanında ödemelerini tavsiye eden Ramazan Yıldız “Yoksa arabaları emniyet sorgusunda otomatik olarak haciz edilebilir ve otoparka çekilebilir. Her türlü gayrimenkulleri, ya da menkul malları haciz edilebilir” dedi. Önümüzdeki günlerde e-haciz başladığı zaman, bankadaki paralara da otomatik olarak haciz konacağına dikkat çeken Yıldız “Şu anda da haciz koyabiliyoruz, ama süreç uzuyor. Kısacası prim borçları varsa, bankadaki hesapları da boşalabilir, buna dikkat etsinler” diye konuştu.

İHALELER ŞEFFAF

Yıldız, araçlar için önce kasko değerlerine bakıldığını, internette araştırma yapılıp, oto galerilerinden fiyat alındığını belirterek “Araçlar ihalede, en yüksek bedeli verende kalıyor” dedi.