BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Portekiz hükümeti için kader günü

Hükümetin kesinti paketi parlamentodaki oylamada reddedilirse, ülke erken seçime gitmek zorunda kalabilir.

Abone ol

Küresel ekonomik krizden darbe alan Portekiz'de, muhalefetin kemer sıkma politikasına destek vermeyeceğini açıklaması ardından, hükümetin düşmesi gündeme geldi.

Sosyalist Partili Jose Socrates liderliğindeki azınlık hükümeti bugün yeni ekonomik paketini parlamentoya sunuyor, ancak önerilerin reddedilmesi bekleniyor.

Bunun ardından hükümetin istifa edeceği düşünülüyor.

Ana muhalefetteki merkez sağ eğilimli Sosyal Demokrat Parti lideri Pedro Passos Coelho, içinde bulunulan çıkmazın erken seçimi kaçınılmaz hale getirdiğini savundu.

Bu adım Avrupa Birliği'nin krizi kontrol altına alma girşimlerine darbe vurabilir. Son bir yılda Yunanistan ve İrlanda birlikten dev kurtarma paketleri alarak ayakta kalmayı başarmıştı.

Yeni bir kurtarma paketi mi?

Portekiz 17 üyeli Avrupa Para Birliği'nin en küçük ve zayıf ekonomilerinden, ancak burada bir istikrarsızlık endişeleri körükleyerek İspanya, Belçika ve İtalya gibi ülkeler için olumsuz bir sonuç yaratabilir.

Başbakan Jose Socrates, kesintiler öngören paket reddedilirse, ülkeyi yönetemeyeceğini söylemişti.

Bu, Portekiz hükümetinin son 11 ayda hazırladığı dördüncü kemer sıkma paketi. Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos, planları hayata geçirmemenin ülkeyi mali yardıma muhtaç durumda bırakacağını savunuyor.

Muhalefet ise merkez sol hükümeti eleştiriyor ve önerilerin özellikle emekliler gibi dar gelirli kesimlere zarar vereceğini savunuyor.

Paket gelir vergisi ve kurumsal vergilerin artırılmasını öngörüyor, sosyal güvenlik sistemlerinde kesintileri genişletiyor, toplu taşıma ücretleri artırılıyor.

Portekiz hakkında endişeler ülkenin borçlanma maliyetini de artırıyor. 10 yıllık tahvillerde faiz oranı yüzde 7,4.

İşsizliğin yüzde 11,2 olduğu ülkede, bu yıl büyümenin yeniden 0'ın altına inmesiyle çift dipli bir resesyon görülebileceği düşünülüyor.

Ülkede büyüme yüzde 1 düzeyindeydi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de geçtiğimiz günlerde ülkenin kredi notunu düşürmüştü.

Moody's, Portekiz'in kredini notunu iki kademe düşürerek A1'den A3'e çekmiş, Standard and Poors da benzer bir adım atabileceğini duyurmuştu.