BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Politikacı sözlüğü

Politikacının söyledikleri gizli anlamlar taşır. Onları anlamak için sözlük yayımlandı.

Abone ol İngiltere’de bir düşünce kuruluşu, politikacıların söylediklerinin gerçekte ne anlama geldiğine dair bir sözlük hazırladı.

Daily Mail gazetesinin internet sitesindeki habere göre, Siyasi Araştırmalar Merkezinin hazırladığı sözlükte 100’ün üzerinde kelime ve deyimin yanı sıra tercümeler bulunuyor.

Sözlük halkın, bakanlar ve milletvekillerinin kullandıkları kafa karıştırıcı dilin şifresini çözmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Sözlüğe göre politikacıların dilindeki "salahiyet" kelimesi "vatandaşların hükümetin isteğini yerine getirmelerini garanti etmek" anlamına geliyor.
P
olitikacıların dillerinden düşürmedikleri "ivedi" sözüyse lugata göre "parlamentonun yeni yasaların etkileri üzerinde düşünmesine yeterince zaman tanımamak" manasını taşıyor.

Sözlükte, "kılavuzluk" sözününse "hükümet müdahalesi" olarak yorumlanabileceği belirtiliyor.

Sözlüğün ön sözünde, "Bildik sözcükler çoğu zaman esas anlamlarından arındırılıyor. Başka bazı kelimeler de tam zıttı anlama geliyor. Dilin bu tahrifatı tüm siyasi partileri etkilemiştir ve kamu hizmetlerinde bir salgın haline gelmiştir. Medyada da hızla yayılmaktadır" deniliyor.