BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Polisin vurduğu genç ABD genelinde anıldı

ABD genelinde binlerce kişi Missouri'de polis tarafından öldürülmesi dört gün süren çatışmalara yol açan siyah genci andı. Çatışmaların yaşandığı Ferguson kasabasında ise durumun daha sakin olduğu belirtiliyor.

Abone ol

ABD genelinde binlerce kişi Missouri'de polis tarafından öldürülmesi dört gün süren çatışmalara yol açan siyah genci andı.

18 yaşındaki Michael Brown'ın öldürülmesinden beş gün sonra New York, Chicago, Atlanta ve başka birçok yerde saygı duruşları ve protesto eylemleri yapıldı.

Çatışmaların yaşandığı Missouri'nin Ferguson kasabasında güvenlik sorumluluğu eyalet polisine verildi.

Anma etkinliklerinde eyalet polisi ve yerel polis bu kez eylemcilerle birlikte yürüyüp, el sıkıştı.

Ferguson'daki güvenlik operasyonlarının başına siyah polis Yüzbaşı Ronald Johnson getirilirken, Johnson'ın yürüyüş yapanlara sarılıp "Hepimiz adalet istiyoruz. Hepimiz yanıtlar verilmesini istiyoruz" dedi.

Başkent Washington'daki Malcolm X Parkı'nda düzenlenen anma törenine yüzlerce kişi katılırken, çok sayıda eylemci "Eller yukarı. Ateş etme" yazılı pankartlar taşıdı.

New York, Boston, Detroit, Chicago ve pek çok diğer şekilde benzer eylemler yapıldı.

Polise eleştiri

Bu arada Missouri Valisi Jay Nixon Ferguson'da yaşanan şiddet olaylarını "savaş alanına" benzetti ve polisin tavrı eleştirildi.

Adalet Bakanı Eric Holder, Başkan Barack Obama'nın polisin "aşırı güç kullanmasının hiç bir bahanesi olamaz" dediği bir sırada Ferguson'da askeri araçlar ve malzemeler kullanılmasının "çelişkili mesajlar" verdiğini söyledi.

Vali Nixon da güvenlik sorumluluğunu eyalet polisinin alacağını söylerken, "Güveni yeniden kazanmamız gerekiyor" dedi.

'Polislerle fotoğraf'

Bu arada Ferguson'daki atmosferin de değiştiği söyleniyor.

Washington Post Muhabiri Wesley Lowery, "Pazartesi gecesi bu saatlerde insanlar yaşamlarından endişeliydi. Bu geceyse polislerle fotoğraf çektiriyorlar" dedi.

Ferguson'daki olaylar 18 yaşındaki Brown'ın geçen Cumartesi günü polis tarafından öldürülmesiyle başlamıştı.


Cumartesi günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 18 yaşındaki Michael Brown'un neden öldürüldüğüne dair ise çelişkili açıklamalar geldi.

Görgü tanıkları gencin polislerin önünde teslim olurcasına ellerini havaya kaldırdığını, ancak buna karşın polisin silahını ateşlediğini belirtti.

Ferguson polisi ise, öldürülen genç ve polis arasında bir arbede yaşandığını ve söz konusu polisin yüzünden yaralandığı için hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

Ferguson polisi polis memurunun ismini soruşturma devam ettiği için gizli tuttuğunu belirtti.