BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Polis, vurduğu hırsızı 'iş göremez hale getirmekten' suçlu bulundu

Hollanda'da bir polis memuru, 'dur' ihtarına uymadığı için bacağından vurduğu hırsıza tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme karara gerekçe olarak, 'polisin hırsızı iş göremez hale getirmesini' gösterdi.

Abone ol

Hollanda'nın Den Bosch kentindeki mahkeme, bir polis memurunu, suç üstü yakaladığı hırsıza tazminat ödemeye mahkum etti.

Mahkeme gerekçe olarak, polis memurunun dur ihtarına uymadığı için bacağından vurduğu hırısızı "iş göremez hale getirmesini" gösterdi.

Polis memuru, "iş yapmasına engel olduğu için" hırsıza 2 bin 351 euro 5 sent ödeyecek.

Olay Brabant eyaletindeki Heeswijk - Dinter kasabasında yaşandı. Veghel kentinde görevli olan 44 yaşındaki polis memuru, hırsızlık ihbarı üzerine kasabaya gitti.

Burada soygun yapmak üzere bir eve giren hırısızı suç üstü yakaladı. Ancak hırsız, "teslim ol" çağrısına uymadı.

Polis memuru, uyarılarına rağmen kaçmaya çalışan hırısızı bacağından vurarak yakaladı.

Vurulduğu için "iş göremez duruma" geldiğini belirten hırsız mahkemeye başvurdu. Kendisini vuran polis hakkında şikayetçi oldu.

Den Bosch Mahkemesi, hırsızın bu şikayetini haklı buldu. Polis memurunu, iş göremez hale getirdiği hırsıza 2 bin 351 euro 5 sent para cezası ödemeye mahkum etti.

Salı günü sonuçlanan davanın ardından Geen Stijl adlı internet sitesi, polisin cezasını ödemek amacıyla bir kampanya başlattı.

Polise destek kampanyası

"Hırsız yakalayan polise karşı cömert ol" sloganıyla başlatılan kampanya büyük ilgi gördü.

İnternet sitesinden kampanyaya ilişkin yapılan açıklamda, kaldırımda bisiklet sürenlere ceza yazmak için dolaşan polisin her zaman dost olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, "Fakat eğer polis memurları aldıkları maaşı, iş göremez hale geldiği için yakaladıkları hırsıza ödeyeceklerse, Hollanda korku toplumuna dönüşür" dendi.

İnternet sitesi, kampanya ile 3 bin euro toplamayı hedefliyordu. Bunun 2 bin 351 euro 5 senti ile hırsıza ödenecek tazminat karşılanacaktı.

İnternet üzerinden başlatılan kampanyada 24 saat içinde 15 bin euro para toplandı. Geen Stijl yöneticileri, Veghel Polis Merkezi'ne giderek, tazminata mahkum edilen memurla görüştü.

Polis memuru, kampanyayı "yüreklendirici" bulduğunu belirterek teşekkür etti.

Yakaladığı hırsıza verilecek 2 bin 351 euro 5 sentin, toplanan paradan ödenmesine izin veren memur, paranın geri kalanını kabul etmedi.

İnternet sitesi, toplanan paranın polis memurunun belirleyeceği bir yardım kuruluşuna bağışlanacağını açıkladı.

Kampanyaya katılanlar polis memurunu haklı buluyor. Onlara göre, hırsızlar yaptıkları işin risklerini de bilmek zorunda. "En önemlisi de, mağdur olmamak için başkaların eşyalarından uzak dursunlar" diyorlar.