BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,19
ALTIN 2.449,51
HABER /  GÜNCEL

Polis artık daha yetkili

Cumhurbaşkanı Sezer, polisin yetkilerini artıran kanunu onayladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kolluk kuvvetlerine, suçun önlenmesine ilişkin yeni yetkiler tanıyan, 5681 sayılı polis vazife ve salahiyet kanununda değişiklik yapılmasına dair kanunu onaylayarak, yayımlanmak üzere başbakanlığa gönderdi.

Sezer’in onayladığı yeni yasa, polisin bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek amacıyla kişileri ve araçları durdurabilmesine ve gerekli hallerde parmak izi alabilmesine olanak tanıyor.

DİRENİŞ DURUMUNDA ZOR KULLANABİLECEK

Yeni yasayla polis memurları görevlerini yaparken direnişle karşılaşmaları halinde bu direnişi kırmak için gerekirse ihtarda bulunmadan zor kullanabilecek.

Polisin ülkeye giriş yapan yabancılar ve gözaltına alınan kişilerin parmak izini alabilmesine olanak sağlayan yasayla birlikte polis, güvenliğini sağladığı bina ve tesislere girenleri de arayabilecek.

CHP MUHALEFET ETMİŞTİ

Sivil hak ve özgürlükleri kısıtlayacağı gerekçesiyle sivil toplum örgütlerinin tepkisini toplayan yasa Meclis Genel Kurulu’nda da CHP muhalefeti ile karşılaşmıştı.

CHP’liler, yasanın jandarmanın yetkilerini kısıtlayacağını, izinsiz açılan tarikat kurs ve yurtlarında arama yapılmasını da engelleyeceğini savunmuştu.