BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.385,50
HABER /  DÜNYA

Platini ile kavga bile ettik

Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, "Spor hukukuna göre belgeye delile gerek yoktur. Kanaate göre karar verebi...

Abone ol

Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, "Spor hukukuna göre belgeye delile gerek yoktur. Kanaate göre karar verebilirdik. Sosyal, ekonomik ve siyasal boyutları vardı. Platini ile kavga bile ettik ama bize güvendi” dedi.
Aydınlar, düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının ’açık ve net belgeler varken adı geçen kulüplerin neden küme düşürülmedi’ sorusuna Aydınlar, kendisinin sportif anlamda sürecin tamamlanmasını beklediğini belirterek, “Süreç bizim açımızdan tamamlandı. 31 Ocak’ta istifa ettim. Bu konuda kararı benden sonra gelen Federasyona Türk futbolunun daha fazla zarar almasını istemedim. Spor hukukuna göre belgeye delile gerek yoktur. Kanaate göre karar verebilirdik. Sosyal, ekonomik ve siyasal boyutları vardı. En doğrusunun Play-off öncesinde karar vermek olduğunu söyledik. Platini ile kavga bile ettik ama bize güvendi” dedi.

“HERKES İYİ NİYETLİ OLSA EL BİRLİĞİ İLE BU SORUNU ÇÖZERDİK”
Basın mensuplarının, "Fenerbahçe’yi düşürmek istemediğiniz içinde çok eleştiri aldınız. Medya ve devletten iyi yardım aldınız mı?" sorusuna ise Aydınlar, “Ben Trabzonspor konusunda şunu söyleyeyim. 8 kulüp vardı ve Trabzonspor’da bu kulüplerin içindeydi. Bana tepki olacak diye ben doğru bildiğimi söylemeyecek değilim. Biz çok iyi organize olduk fakat şu var herkes iyi niyetli olması gerekiyor. Herkes iyi niyetli olsa el birliği ile bu sorunu çözerdik. Bir karar alıyorsunuz Kulüpler Birliği karar alıyor ertesi gün herkes birbiri hakkında konuşuyor. Küçük çıkarlar için süreci sabote edenler oldu” şeklinde cevap verdi.

“LİGLER BAŞLADI O TARİHTE KARAR VERSEK LİG NE HALE GELİRDİ”
Bir çok kişinin gözaltına alındığını belirten Aydınlar, “Basında çıkan haberlere bakın. Durum vahim değil mi gerçekten ben inanamıyorum. Bir çok yönetici ve kulüp başkanı 1 sene hapis yattı. Bu vahim değil mi? Benim ahlak ve etki anlayışım bana göre böyle. Tahkim Kurulu, UEFA, CAS bunlar vahim değil mi? Sonuç bu bunu hepimiz görelim. Bize o dönemde belgelerin hemen verileceği söylendi daha sonra savcılık belgeleri vermeden nasıl karar veriyim. Bu yüzden süreç uzadı. Ligler başladı o tarihte karar versek lig ne hale gelirdi” diye konuştu.

“ŞENES ERZİK BİZE ÇOK YARDIMCI OLDU”
Basın mensuplarının, "Şenes Erzik’ten gerekli desteği gördünüz mü?" soru üzerine ise Aydınlar, şu şekilde cevap verdi:
"Şenes Beyin UEFA’da FIFA’da çok önemli bir isim olduğunu belirterek, “Bize çok yardımcı oldu kendisine buradan da teşekkür ediyorum. Bizim UEFA yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde Şenes Bey bize çok yardımcı oldu. Türk futbolu için çok önemli bir yerde. Türkiye’ye ciddi değerli katkıları olduğunu söyleyebilirim. 25 yıllık Fenerbahçeliyim ben. Gerçekten bir çoğu arkadaşımız, dostumuz. Benim kongreden yana hiç bir sıkıntım yok. Neden adayım değilim bahsettim bugünlük bu kadar yeterli.”

“GÖREVDEN KENDİ İSTEDİĞİMLE AYRILDIM”
Basın mensuplarının, "Görevi bıraktınız mı, görevden alındınız mı?" şeklindeki sorusuna ise Aydınlar, “Görevden kendi istediğimle ayrıldım. Sadece eşimle konuştum ve ’Ben bugün istifa ediyorum’ dedi. Beraber istifa ederiz dedim. Lütfi Arıboğan’ı da çağırdım ve biz giderde o kalırsa çok yanlış olur dedim ve 3. birden istifa ettik. O günler bir çok spor hukukçusu türemişti. Televizyon televizyon gezdiler. Kulüpler süreci sabote etti. 4 Fenerbahçe yönetim kurul üyesi çıktılar konuştular anlaşmışlar belli. Beni güven tazelemeye Bazı insanlar koltuklarına yapışmışlar ayrılmıyorlar ben anında bıraktım koltuğumu. Gelirsiniz başarılı olursanız devam edersiniz benim anlayışım bu ama herkesin yapısı ve karakteri farklı ona da saygı duymak lazım” cevabını verdi.

“BİZİ İLGİLENDİREN SPORTİF SÜREÇTİR”
Sürecin bittiğini belirten eski başkan Aydınlar, "Bizi ilgilendiren sportif süreçtir. CAS kararı kesin karardır ve konuşulacak hiç bir şey kalmamıştır. Yargıtayda devam eden dava kişileri ilgilendirir ve sportif sonucu değiştirmez. Ben Bursaspor’u önerebilirdik dedim. Trabzonspor’da soruşturma kapsamında bana neden sormadınız öyle şey olur mu dedim? Fenerbahçeli isimler bana geldiler güle oynaya gittiler sonra ama Trabzonspor alınıp onlar alınmayınca beni hedef gösterdiler. Oysa birlikte konuştuk gitmeyeceklerini ve sorun yoktu ama taraftarın önüne beni attılar. Bu sabah halen 30 Ağustos’ta bana gelip herkesin içerisinde ’sen olmasaydın Fenerbahçe 10 Temmuz’da Bank Asya Ligi’ndeydi’ diyen kişi bugün karşısında Fenerbahçe’den yönetici arkadaşları da var evet Mehmet Ali Bey bize çok yardımcı oldu ama yanındaki arkadaşları yüzünden biz zarar gördük demiş. Lütfen iki yüzlülük yapmayalım. Tarih bunları yazacak ve herkes görecek. Lütfi Arıboğan uzun yıllardır TFF’de var. Yönetim Kurulu’na aldım. Bilgiler onda toplanmış Genel Sekreterlik görevi yapmış. İlhan Helvacı Başhukuk Müşaviriydi. 90 saat sonra bu olaylar patladı. Ebru Köksal, Ali Şen zamanında çıkmış konuşmuş. Avrupa Kulüpler Birliği yönetim kurulunda. Biz daha sonra beni tebrik etmiştir. Ali Koç, Ebru Köksal konusunda beni tebrik etmiştir” ifade etti.

“FENERBAHÇE BAŞKANLIĞI İÇİN EN BÜYÜK ADAYLARDAN BİRİSİYDİM”
Basın mensuplarının, “UEFA’da pazarlıkta olumlu sonuç alınıyorsa UEFA’ya güvenilir mi?” sorusuna ise Aydınlar, “Sayın Bakan böyle bir konuşma yapmış. Duyunca Sayın bakan’ı aradım ‘ben bilmiyordum, siz bilipte beni getirdiyseniz’ dedim. ‘Benimde haberim yoktu’ dedi. Demeç verdi düzeltti, twitter’dan düzeltme yaptı. Fenerbahçe başkanı için ‘Sapla samanı karıştırıyor’ dedi. Ben aptal mıyım? O dönem hatırlayın. Fenerbahçe Başkanlığı için en büyük adaylardan birisiydim” diye konuştu.

“BEN GELDİĞİMDE KASADA PARA YOKTU”
Basın mensuplarının, “Şuan başkan olsaydınız neler yapardınız” sorusuna ise Aydınlar, çok şey yapmaya çalıştıklarını belirterek, “O sıkıntılı süreçte şimşekler hep üzerimizdeydi. Kurumsal bir yapıya kavuşması için çalıştık. Görev tanımlarını yazdık birçok çalışanın görevini değiştirdik. Bir şey yapmadan ücret alan isimler vardı. Bunlarla yollarımızı ayırdık. Ben Federasyona gelince şunu yaptım; 1000 lirayı geçen bütün harcamalarda benim imzam vardır. Ben kendi şirketimde bunu yapmıyorum. Almanya’yı inceledik. Aylık 7500 Euro’ya anlaştık ve eski futbolcu ve antrenörleri eğitecektir. Bütün Türkiye çapında yeni hocalar yetiştirecektir. İkinci kişi de 1 sene sonra gelecekti. Almanya tesis adı altında para alınıyorlar ama tesis yapılmıyor. Ben geldiğimde kasada para yoktu. Giderken 39 milyon lira bıraktım. Doğu Anadolu’da futsala önem verdik ama süreç ne kadar 7 ay zaten biz de 7 ay görevde kaldık” dedi.

“UEFA’DA ZİK-ZAK YOK”
Fenerbahçe’ye verilen men cezasına ilişkin yaptığı açıklamada ise Aydınlar, “Şenes Erzik ve Başbakan ile şike var mı? diye konuştuğunuz çok konuşulur. 2 Kasım’da ödeme planı çıkmadı veya aday olmadılar yinede tazminat için 23 Temmuz tarihinde gelen yazı da şöyle söylüyor; UEFA’nın amiral gemisi Şampiyonlar Ligi’ne almayacaklarını söylüyorlar. Fenerbahçe’de CAS’taki savunmasında bunu belirtiyor. Fenerbahçe kendi rızasıyla gitmeseydi o ceza gelmeseydi. UEFA’da zik-zak yok. Ne dedilerse o oldu. İyi niyetli bir şekilde oturulup konuşulsaydı daha iyi olurdu. 1 sene daha gitmezdi Fenerbahçe olay kapanırdı. Bu sefer tablo böyle oldu. Dedikodular için şunu söyleyeyim; ben Fenerbahçeliyim. Benim en çok zevk aldığım 103 gollü şampiyonluktur. İkinci en çok zevk aldığımda şike yapıldığı söylenenden sonraki 2. yarıdaki Fenerbahçe’ydi. ‘Sahaya yansımadı’ dediler. UEFA bunu kabul eder. Ben atladım Lyon’a gittim. Yanımda özel tercüman aldım, gittim oturdum konuştum. ‘Sayın İnfantino size bir soru soracağım. Maçları izledim bu sahaya yansımadı yine ceza olur mu?’. Bana güldü ve dedi ki; ‘Bir maçta kulüp yöneticisi iki hakeme şike teklif ediyor. Hakemler kabul etmiyor ve raporlarına yazmıyorlar. İki hakeminde hakemliğini bitirdik. Sahaya yansıyıp yansımaması önemli değil" ifadelerini kullandı.

“BİZİM DÖNEMİMİZDE BEŞİKTAŞ İÇİN ETİK DIŞI TRANSFER GİRİŞİMİ DİYORLARDI”
Basın mensuplarının Beşiktaş’ın 1 yıllık cezası ile ilgili soruya ise Aydınlar, kendisinin UEFA’nın avukatı olmadığını vurgulayarak, “UEFA 40 yıllık bir kurum. Ben şuna bakarım UEFA’nın prosedüründe ne diyor. Bakın 3 tane süreç geçti, Disiplin Komitesi bir karar verdi. Tahkim Kuruluna gitti, CAS’a gitti aynı savunmalar hep yapıldı. Fenebahçe’nin durumu CAS davasına göre diyor. Devam edecek olsa bu notu koyar mı ya? Bu iş bitmiş. Bizim dönemimizde Beşiktaş için etik dışı transfer girişimi diyorlardı. UEFA aynı şeyi söylemedi” diye konuştu.

“SPORTİF AÇIDAN SEBEBİ HER NE OLURSA OLSUN CEZA ALINDI”
TFF eski Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, bir basın mensubunun “UEFA neden 58. maddeyi değiştiremezsiniz dediğinde içiniz rahat etti?” şeklindeki sorusuyla ilgili olarak, “O konuda benim bir yorum yapmam doğru değil. TFF kararlaştıracak bekleyip göreceğiz. Operasyon, cemaat deniyor, Ergenekon deniyor. Belki de öyledir gerçekten bilmiyorum. Kurum ve kuruluşlarla alakam yok. Sonuç belli; sportif açıdan sebebi her ne olursa olsun ceza alındı. Operasyon yapılıyorsa hadi dar ağacında olsalar bile son sözleri Fenerbahçe’ydi neden Fenerbahçe’nin önünü açmıyorlar. Aziz Yıldırım’a iade’yi ... ben olacağım. Fenerbahçe ile ilgili olan sadece 4. disiplin müfettişinin raporuyla 8 maça çıktı sanırsam. 6222 ondan önceki maçlar rüşvet verme suçuyla yargılanıyor. Biz küme düşme olmayacak dedik. Kulüpler birliği 14 imzalı bir talebi var. 58’i değiştirin küme düşmeyi kaldırın. UEFA’ya bakın dedik böyle bir şey var. Kulüpler Genel Kurulu toplantıya çağırabilir. Genel Kurul 1 seferlik karar alır. UEFA’ya her talimat değişikliği gönderilir. Uygun görüşü alıyoruz. Sizin değiştirmenizde hiç bir sorun yok. TFF dik duramıyor deniliyordu. İsviçre Federasyonu dik durdu ne oldu. Sion 33 puanla liderdi her maç için -3 puan verildi. -3 puan ile sonuncu sıraya düştü. ’Basel’i de atarım’ dedi. ’7 gün içerisinde karar ver’ dedi. İnşallah TFF böyle bir yazı ile karşılaşmaz. İnşallah bu süreç tamamen kapanmıştır ama tamamlanmamışta olabilir. Benim yaptığım pazarlık bellidir. Pazarlığı puan sildirme için yaptık. Biz 45 milyon Euro kaybettik diye yazı yazdınız. Sonra bizim namus davamız dediniz . Davayı geri çektiniz ülke menfaatleri için çektik dediniz. Çıksın Şenes Erzik açıklasın dediniz hani ülke menfaatleri öndeydi?” diye konuştu.

“ADAYLAR 1 HAFTA ÖNCE ÇIKAR AMA 2 AY SONRA OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL OLMAZ”
“Saadettin Saran dışında bir aday yok? Taşın altına neden elinizi koymuyorsunuz?” şeklinde ki soruya ise Aydınlar, şu cevap verdi:
“Saadettin’in Bey’in cezası kalkmadan öyle bir şey olabilir. Adaylar 1 hafta önce çıkar ama 2 ay sonra Olağanüstü Genel Kurul olmaz. Adaylar çıksın diyorlar adaylar çıkınca 2 ay boyunca yıpratacaklar böyle bir şey olur mu? Tutuklananlar Fenerbahçe yöneticilerdi. Trabzonspor’da kimse yoktu. Biz akşam bir araya geldik bir arkadaşımız daha geldi. Sürecin başında Platini bana dedi ki; 45 bin şikayet geldi ve bana sen Fenerbahçeli’sin ve Fenerbahçe’yi koruyorsun. Bizim müdahale etmemizi istiyor dedi. Bu ateşler üfleyerek sönmez dedi. Biz bunlara Yukarıda Allah var. Ali Koç niye dediniz? Neden küme düşürmediniz kulüpleri? 4 yönetim kurulu üyesi çıktı. Beni hep eleştirdiler. Aslında Fenerbahçe için nasıl çalıştığımı biliyorlar. İnsanlarda insaf ve vicdan olur. Her gün ölmektense bir gün ölürüz. Düşmeyeceksiniz dedikten sonra çıkıp şov yaptılar. Bizi küme düşürün dediler. Yazılı gönderin dedim gönderemeyiz dediler. Ben onları nasıl küme düşüreyim daha sonra bizi küme düşürdüler deyip beni düşmana hain ilan edeceklerdi. Türk futbolunun çıkarlarını düşündüğüm için bu kadar net.”

“GEREKLİ YAPTIRIMLAR UYGULANMAZSA UEFA KENDİSİ YAPTIRIM YAPABİLİR”
Bir basın mensubunun, “Şampiyonlukların el değiştirmesi yaptırımı olacak şeklinde konuşulanlar var?” şeklindeki sorusuna ise Aydınlar, “Bizim konuşulanları iyi irdelememiz gerekiyor. Mayıs ayında kongre toplandı ve kararlar alındı. Bir; şike ile ilgili zaman aşımı yoktur. İki; gerekli yaptırımlar uygulanmazsa UEFA kendisi yaptırım yapabilir. İnşallah bu iş burada bitmiştir arkası gelmez. Çok açık emanetçi lafım. Ben ahlaki ve etik değerlerden asla taviz vermem. Süreci sonlandıramadım. Süreç sonlanmış olsaydı ben TFF Başkanı olsaydım bu soruyu bana sorabilirdiniz” yanıtını verdi.
(İHA)