BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  DÜNYA

Seçim bütçesi yok

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimler için bütçeden taviz vermeyeceklerini belirterek, “Bizim cari açığ...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimler için bütçeden taviz vermeyeceklerini belirterek, “Bizim cari açığımız yüksek bunun yanına bir de bütçe açığını eklersek o zaman Türkiye’nin ekonomik finansal istikrarı zarar görebilir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ceylan Otel’de gerçekleştirilen “4. İstanbul Finans Zirvesi”ne katıldı. Zirvede ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi gibi çok sayıda davetli de yer aldı.
Toplantıda konuşma yapan Ali Babacan, 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimler için bütçeden taviz vermeyeceklerini belirterek şunları söyledi:
“Seçim geliyor, ’hükumet kesenin ağzını açacak’ yorumu yapılıyor. Bu bizim girdiğimiz ilk seçim dönemi değil ki. Türkiye 2007 yılında 2011 yılında genel seçimlerden geçti. Çok sayıda referandum yaptık. Bunların hiçbirinde biz mali disiplinden taviz vermedik. Bu önümüzdeki dönemde de aynı disiplin devam edecek. Bu sadece bizim siyasi bakış açısı olarak bütçe disiplinine verdiğimiz önemin doğal bir sonucu değil aynı zamanda sadece teknik bir değerlendirme yaptığınızda da bir yandan cari açığınız bir yandan yüksek bütçe açığınız varsa bu çifte açık ülke ekonomileri açısından en önemli tehlike. Bizim cari açığımız yüksek bunun yanına bir de bütçe açığını eklersek o zaman Türkiye’nin ekonomik finansal istikrarı zarar görebilir."

BAYRAM ÖNCESİ AÇIKLANACAK
Ali Babacan, yeni orta vadeli program üzerinde çalıştıklarını belirterek, konuyla ilgili Kurban Bayramı öncesinde açıklayacaklarını belirtti. Türkiye’nin ilk çeyrekte yüzde 2.9, ikinci çeyrekte ise yüzde 4.4 büyüdüğünü belirten Babacan, bu rakamların yıl sonu hedefleriyle uyumlu rakamlar olduğunu söyledi. Ayrıca büyümenin kalitesiyle ilgili endişeleri olduğunu ifade eden Babacan, kaliteyi iyileştirmek için daha yoğun bir çaba içerisinde olacaklarını da açıkladı. Ali Babacan, “Bizim mutlaka Türkiye olarak kazanıp sonra harcamamız gerekiyor. Toplum olarak önce hak edip, ondan sonra hak ettiğimiz refahı harcamamız gerekiyor. Sadece borçlanarak ve borcu yükselterek yaşanan bir refahın sünni bir refah olacağını da unutmamak lazım. Öyle yaşayan ülkelerin de içine düştüğü durumu maalesef çok sayıda örneğiyle görüyoruz. Türkiye’nin büyümesinin bir başka önemli sonucu istihdam. 2009’dan bu yana baktığımızda toplam oluşan istihdam 5 milyonu geçti. Bu çok iyi bir sonuç ama bu sadece büyümenin sonucu değil” dedi.

"DÜNYADA EKONOMİ TOPRALANIYOR"
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) 3-4 sene içinde tahvil geri alımlarını sınırlayıp sonlandıracağını bildiren Babacan, bunun ekonomide toparlanmanın, normale dönüşün işareti olduğunu vurguladı. Babacan, “Herkes heyecanla Amerikan Merkez Bankası’nın ne açıklayacağını bekliyor. Aslında Amerikan Merkez Bankası’nın önümüzdeki 2-3 yıllık sürede ne yapacağı az çok belli. Piyasaya her ay verdiği 85 milyar dolarlık varlık alımı politikasını, varlık alımı modeliyle piyasaya sürmüş olduğu bu rakamı azaltacak, daha sonra sıfırlayacak. Bunların hiçbiri sürpriz değil ama ne zaman ve hangi dozajda bunların yapılacağı sürekli tartışılıyor. Bütün bunlar artık ekonomi toparlanıyor, işler düzeliyor ve normale dönüyor olmanın bir sonucu. ’Yeniden dünyada kriz havası var, yeniden kötü bir döneme giriyoruz, onun için böyle piyasalar dalgalanıyor’ diye düşünmemek lazım. Sıra dışı bir dönemden normal bir döneme giderken, yeni dengeleri ulaşırken arada yaşadığımız dalgalanmalar yön arayışıdır. Değerlendirmelerimiz gerçekçi yaparsak politikalarımızı ileriye doğru atacağımız adımlara göre rasyonel bir şekilde tespit etmiş oluruz” diye konuştu.
(İHA)