BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  DÜNYA

Erdoğan'ın eleştirdiği şeyhe Papa'dan mektup

Başbakan Erdoğan'ın Mısır'daki darbeye destek verdiği için eleştirdiği Ezher Şeyhi et-Tayyib'e Papa'dan mektup var.

Abone ol

Hristiyan Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib'e gönderdiği mektubunda, Vatikan'ın İslam'a ve Müslümanlara saygı duyduğunu belirtti.

Ezher Şeyhi Tayyib'i ziyaret eden Vatikan'ın yeni Kahire Büyükelçisi Van Paul Goupil, Tayyib'e, Papa Franciscus'un mektubunu iletti.

Mektupta, Vatikan'ın, Müslüman ve Hristiyanların birbirlerini anlamaları ve dünyada adalet ile barışın hakim olması için çalıştığı kaydedildi.

KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Görüşmenin ardından Ezher'den yapılan yazılı açıklamada, Ezher Şeyhi Tayyib'in, Vatikan'ın yeni Kahire Büyükelçisi Goupil'e, "Batıdaki İslam karşıtı söylemler bizim kırmızı çizgimiz, bu tür söylemleri tamamen reddediyoruz" dediği kaydedildi.

Açıklamda Tayyib'in, bütün semavi dinlere saygı duyduklarını ve insan onurunun korunması gerektiğine inandıklarını vurguladığına yer verildi.

Konuyla ilgili olarak Ezher'den bir yetkili, görüşmenin Ezher-Vatikan ilişkilerinin yakında normale dönmesi konusunda güçlü mesaj içerdiğini ileri sürdü.

Mısır'ın en yüksek dini otoritesi olan Ezher, 2011 Ocak ayında Papa 16. Benediktus'un İslam dini hakkındaki açıklamalarının ardından, Vatikan ile diyalog görüşmelerini dondurma kararı almıştı.

BENEDİCTUS DÖNEMİNDE BOZULMUŞTU

Papa 16. Benedictus'un 2006 yılında Almanya'daki Regensburg Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, İslam dini ile şiddeti ilişkilendirmesi üzerine Ezher ile Vatikan arasındaki ilişkiler bozulmuştu.

Öte yandan, Ezher Şeyhi Tayyib, 2011'de Mısır'daki Hristiyanları hedef alan patlamanın ardından "Hristiyan grupları koruma" çağrısı yapan Papa'yı, Mısır'ın içişlerine karışmakla suçlamıştı.