BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.412,00
HABER /  GÜNCEL

PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyorum

Eylem hazırlığında yakalanan 5 PKK'lıdan biri olan Hakan Tunç örgüt hakkında bakın nasıl açıklamada bulundu

Abone ol

Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan PKK'lı 4 sanıktan 22 yaşındaki Hakan Tunç, "PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyorum. PKK'nın mücadelesinin mahkemeniz tarafından anlaşılabildiğini sanmıyorum. Bu mücadele anlaşılmış olsaydı binlerce insan insan cezaevlerinde ve dağlarda olmazdı" dedi.

Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri 17 Ağustos 2012 tarihinde Doğubayazıt İlçesi'nde 5 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda, eylem hazırlığında olduğu belirlenen PKK'lı Hakan Tunç, Salih Özer, Harun Alkan, Musa Karkut ve Iraklı Karoğ Yasin tutuklandı. Iğdır ve Doğubayazıt'ta emniyet müdürlüklerine roketli saldırı, BOTAŞ boru hattına, baz istasyonlarına sabotaj, yol kesme, iş makinası ve okul yakma, adam kaçırma eylemlerine katıldıkları iddiasıyla Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak, patlayıcı madde bulundurmak, tehdit, adam öldürmeye teşebbüs, terör örgütüne üye olmak' suçlarından 7.5 yıl ile ağırlaştırılmış ömür boyu arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.

4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıkan tutuklular Kürtçe savunmada ısrar etti. Sanıklardan Hakan Tunç'un 58 sayfalık Kürtçe savunması mahkeme tarafından kabul edilmeyerek iade edildi. Yasa gereği ilk ve son duruşmada Kürtçe savunma hakkı olduğu hatırlatılan Hakan Tunç, "Kürtçe yazılı ve Kürtçe tercüman eşliğinde PKK'ya neden katıldığımı anlattığım savunmamı kabul etmiyorsunuz. Savunma hakkımı kısıtlıyorsunuz. PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmiyorum. PKK'nın mücadelesinin mahkemeniz tarafından anlaşılabildiğini sanmıyorum. Bu mücadele anlaşılmış olsaydı, binlerce insan cezaevlerinde ve dağlarda olmazdı. Bu nedenle tarihi süreci de anlatarak tercüman vasıtasıyla Kürtçe savunma yapmak istiyorum" diye konuştu.

Bunun üzerine Mahkeme heyeti, Hakan Tunç'un isteğini, suçlamalara yönelik savunma yapmak kaydıyle kabul etti. Sanıklardan Karoğ Yasin ise, Hakan Tunç'un iade edilen 58 sayfalık Kürtçe savunmasını aynen kabul ettiğini ve geçerli olmasını istedi. Mahkeme heyeti, Irak'lı Karoğ Yasin'in Türkçe bilmediğini gözönünde bulundurarak savunmayı alarak dosyaya koydu ve Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili bölümünde tercüme edilmesini kararlaştırdı. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk durumlarının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.