BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.413,22
HABER /  GÜNCEL

PKK'ya bir çağrı da Mardin'den

Mardin'de terör olayları karşısında bir araya gelen sivil toplum örgütleri, PKK'ya 'şiddetten vazgeç' dedi.

Abone ol

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu'nun hazırladığı bildiriyi okuyan Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın, "Şiddet hak arama yöntemi olmaktan çıkarılmalıdır. Daha çok operasyon ve daha çok şiddet bu sorunu çözemez. Herkese bedel ödeten ve herkesin herkesle kan davalı olacağı bir sürece dur diyoruz" dedi.

Mardin'de, aralarında, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Mardin Genç İş Adamları Derneği, Kadim Akademi Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Mezopotamya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Memur-Sen ve Anadolu Gençlik Derneği'nin de bulunduğu 38 sivil toplum örgütünun oluşturduğu Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, terör örgütü PKK'nın artan saldırılarına tepki gösterdi.

MÜSİAD Mardin Şubesi'nden bir araya gelen 38 sivil toplum örgütünün hazırladığı bildiriyi okuyan Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın, son günlerde yayılan terör ve şiddet olaylarının, dış politikada Türkiye'nin ezber bozan girişimleri ve referandum sürecine denk gelmesinin bir tesadüf olmadığını söyledi. Aydın, demokratikleşme, sivilleşme ve özgürleşme alanında daha çok mesafe kat edilmesi ve sorunların demokratik mekanizmalar içerisinde çözüme kavuşturulması için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

KAN DAVASI BAŞLAYACAK

Demokratik açılım sürecinin devam etmesini ve somut adımların atılmasını isteyen Aydın, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Temel hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı ve Şiddet hak arama yöntemi olmaktan çıkarılmalıdır. Daha çok operasyon ve daha çok şiddet bu sorunu çözemez. Herkese bedel ödeten ve herkesin herkesle kan davalı olacağı bir sürece dur diyoruz. Bölgemiz terörden, faili meçhullerden, köy boşaltmalardan, olağanüstü yönetimlerden ve hukuk dışı uygulamalardan dolayı büyük bedeller ödemiştir. Kürt sorununun çözümü için şiddete başvurmak da, ülke huzur ve bütünlüğünü baskı ve hukuk dışı yöntemlerle sağlamak da mümkün değildir. Olayların önceden haber alınamaması ve önlenememesi ise ayrıca düşündürücüdür. Bölge yatırımlarına, turizmine, ticaretine, refah ve huzuruna darbe vuracak bu puslu havanın biran önce dağılması gerekmektedir. Bizler karanlık ve kirli senaryolara alet olmayacağız. Milletimiz basiret ve ferasetiyle bu kaosun da üstesinden gelecektir"

TERÖR İÇİN TOPLANDILAR DEFİLEYE TEPKİ GÖSTERDİLER

Terör olaylarına karşı bir araya gelen 38 sivil toplum örgütü ayrıca, bir süre önce Mardin Valiliği tarafından Kasımiye Medresesinde düzenlenen Bienal Gösterisi'nde 'transparan kıyafetlerle' defile gerçekleştirildiğini savunarak tepki gösterdiler. Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın, "Mardin inanç ve kültür turizmi için ziyaret edilmektedir; eğlence turizmi için değil. Son bir yılda eğlence sektörünün önünün özellikle açılması, içkili cafe-bar ve restaurantlardaki artış, dışarıya konan dev hoparlörlerle mahallenin tümünü rahatsız eden yüksek sesteki müzikler vb. hepimizi derinden üzmekte ve endişelendirmektedir. Mardin'in hiçbir tarihi camisinde yatsı namazı müziksiz kılınamaz hale gelmesi kabul edilemez" dedi.

Mardin'de terör olaylarına karşı hazırlanan bildiriye imza atan sivil toplum örgütlerinin isimleri şöyle; Mardin Genç İş Adamları Derneği, Kadim Akademi Derneği, Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti, MÜSİAD, Mardin Kültür Turizm ve Tanıtım Derneği, MAR-GED, Mezopotamya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kültürel Mirası Koruma Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Ulu Cami Koruma Derneği, Memur-sen- Anadolu Gençlik Derneği, Sağlık Sen, Gül Vakfı, Eğitim Bir Sen, Ensar Vakfı, Diyanet Sen, Din Bir Sen, MARMED, Şefkateli Derneği, MARİMDER, Bayındır Memur Sen, MARKÖYDER, Enerji Bir Sen, Hayatı Destekleme ve Güzelleştirme Derneği, Toç Bir Sen, Kültür Memur Sen, Birlik Haber Sen, Pazarcılar Derneği, Dost Der, Din-bir-Der, Matematikçiler Derneği, Bem Bir Sen, Büro Memur Sen, Hidayet Vakfı, MARÇEV.