BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

PKKnın yıllık geliri ne kadar?

Teröristler, hangi kaynaklardan gelir elde ediyor? PKK'nın yıllık gelirinin ne kadar? Örgüte nasıl eleman alıyorlar?

Abone ol

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi (TMMM) Komutanlığı'nın Bilkent Otel'de bu yıl ikincisini düzenlediği, ''Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu''nun kapanış konuşmasını yaptı.

TERÖRE YÖNELİK DESTEKLER KESİLMELİ

Orgeneral Saygun, sempozyumda ''terörizmle uluslararası mücadelede ortak ve kararlı bir hareketin topyekun bir biçimde yürütülmesi için, siyasi ve ekonomik başta olmak üzere terörizme yönelik her türlü desteğin kesilmesinin şart olduğu''nun ortaya konulduğunu söyledi.

Küreselleşmenin sunduğu olanaklar çerçevesinde terör örgütlerinin sınır aşan suç örgütleriyle mafya tipi işbirliği geliştirdiğini ve onların faaliyetlerinden yararlandığını ifade eden Orgeneral Saygun, şunları kaydetti:

TERÖRİSTLERE MALİ KAYNAK NEREDEN GELİYOR?

''Bu kapsamda PKK/Kongra-Gel'in küresel bir terörist örgüt ve mafya tipi yapılanmasıyla da aynı zamanda organize bir suç örgütü olduğu aşikardır. Bu husus bir çok uluslararası rapor ile de belgelenmiştir. Terör örgütü, başta uyuşturucu olmak üzere, insan, sigara, akaryakıt ve silah kaçakçılığı, haraç toplama, sahtecilik ve kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetler yoluyla mali kaynak temin etmektedir. Bunun yanı sıra, paravan şirket, dernek ve vakıflar aracılığıyla yasal görünüm altında ticaret ve bağış gibi yollarla da kaynak temin edebilmektedir. Bu konu sabah oturumunda ele alınmış ve Avrupa'nın, terör örgütünün mali desteğinin kesilmesine yönelik tedbirlerin alınmasındaki isteksizlik ve ilgisizliği açıkça ortaya konulmuştur.

PKK'NIN YILLIK GELİRİ NE KADAR?

Terör örgütünün bu şekilde elde ettiği yıllık gelirinin 400-500 milyon Avro civarında olduğu, bunun 200-250 milyon Avrosunun uyuşturucudan, 100-150 milyon Avrosunun kaçakçılıktan (akaryakıt, sigara, insan kaçaklığı gibi) 15-20 milyon Avrosunun toplanan yardımlardan ve 20-25 milyon Avrosunun da diğer faaliyetlerden sağlandığı değerlendirilmektedir. Silah kaçakçılığında dikkati çeken bir husus, terör örgütünün sadece kendi yandaşlarına değil, çok uzaklardaki teröristlere de silah sağlamasıdır.''

Orgeneral Saygun, bu durumun, örgütün farklı coğrafyalardaki terörist örgütlerle bağlantılarını ve terörizmi nasıl uluslararası bir boyuta taşıdığını gözler önüne sermesi açısından anlamlı olduğunu ve uluslararası işbirliğinin gerekliliğini bir kere daha ispatladığını söyledi.

ÖRGÜTE ELEMAN TEMİNİ

Terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in, yürüttüğü yasa dışı faaliyetlerle sadece örgüte mali kaynak sağlamakla sınırlı kalmayıp örgüte eleman temininde de aynı yollara başvurduğunu anlatan Orgeneral Saygun, ''Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere bazı uluslararası kuruluşlar tarafından yayımlanan raporlarda belirtildiği üzere örgüt, özellikle Avrupa'da aralarında kızların da bulunduğu çocukları kaçırarak eğitim kamplarında ideolojik ve silahlı eğitime tabi tutmaktadır'' dedi. Orgeneral Saygun, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu terör örgütüne çeşitli bahanelerle destek veren zihniyetin unutmaması gereken husus, destekledikleri terör örgütünün Avrupa'daki uyuşturucu ticaretinin yüzde 80'ini elinde bulundurarak, aslında kendi halklarını zehirlediği gerçeğidir.

Buradan hareketle terörizme bütüncül bir şekilde bakmamanın, teröristler ve sınır ötesi organize suçlar arasındaki bağlantıyı göz ardı etmenin, terörizmle etkin bir mücadeleye olumsuz tesir eden bir başka faktör olduğu ortaya çıkmaktadır.''