BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,71
ALTIN 2.402,21
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın hedefindeki aydın konuştu

Silahlı mücadele dönemi bitti" dediği için PKK tarafından tehdit edilen yazar Orhan Miroğlu, "Şiddete karşı tavrımı sürdüreceğim" diyor.

Abone ol

BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ‘silahlı mücadele miadını doldurdu’ sözlerine Abdullan Öcalan’ın gösteridği tepkinin ardından yazar Orhan Miroğlu da aynı sözler nedeniyle PKK tarafından ölümle tehdit edildi. Miroğlu sessizliğini Radikal'den Rıfat Başaran'a bozdu.

Miroğlu, “PKK kendisinin dışında, Türkiye bu tarihi dönemeçten geçmeye çalışırken Kürt sorunu ile ilgili tartışmalara çok katılmasını istemiyor. Bu konudaki fikirler başta Öcalan, PKK çevrelerini rahatsız ediyor” dedi.

İşte Miroğlu'nun anlattıkları

İnternet sitesinden tehdit 

Önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, ‘silahlar miadını doldurdu’ dediği için Abdullah Öcalan tarafından özeleştiri vermeye zorlandı. Hatta Baydemir’in görevinden istifa edeceği söylentisi bile yayıldı. Ancak bazı BDP yöneticileri Baydemir’e sahip çıkınca konu kapanmış göründü. Baydemir’in başına gelenler unutulmaya yüz tutmuşken bu kez Taraf gazetesi yazarı Orhan Miroğlu, PKK’ya bağlı HPG’nin internet sitesinden sitesinde “Miroğlu’da, mortoğlu olur bu toprakların tarihinde!” sözleriyle ölüm tehdidi aldı. 

Tehdidin en önemli nedeninin ‘silahlı mücadeleye karşı düşünceleri’ olduğunu söyleyen Miroğlu, Kürt sorununun tarihi bir dönemeçten geçtiği bir dönemde PKK’nın kendisinden başkasının tartışmalara katılmasını istemedeğini söyledi. 

25 yıllık paradigma 

Kendisinin son dönemde Kürt sorunu, demokratik özerklik, çözüm konularında şiddeti kınayan yazılarının PKK’nın 25 yılık paradigmasına uymadığını anlatan Miroğlu, şunları söyledi: “Osman Baydemir’e gösterilen tavır da bunu ortaya koyuyor. Silahlı mücadele konusunda kimsenin bir söz söylememesi isteniyor. Oysa önce silahlı mücadelede bir sonuç alınmadığı, silahların miadını doldurduğunun ve silahlı mücadelenin sonuna gelindiğinin görülmesi gerekir. Bu konudaki fikirler başta Öcalan olmak üzere PKK çevrelerini rahatsız ediyor.” 

Miroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu biraz susturmak amacıyla yapılmış bir tehdit diye düşünüyorum. Bir Kürt’ün gelip bana zarar vereceğini düşünmüyorum. Bu uslup insanları ürkütür. Birçok arkadaşımız da bu şekilde susturuldu. Ama Türkiye’de benim gibi insanların susmaması için önemli bir kamuoyu duyarlılığı var. 

Bu destek devam ettikçe ben de başkaları da konuşacağız. Elinde şiddeti hâlâ siyasi bir imkân gibi gören silahlı kimselerin de oturup yeniden bir muhasebe yapması gerekiyor. PKK’nın silahlı mücadele üzerinden tahayyül ettiği dünyanın sonuna gelindi. Şiddete karşı bir tavır olarak, şiddetin geçerli bir yol olmadığını görmek bakımından benim ortaya koyduğum tavır önemlidir ve bu tavrımı sürdüreceğim.”

PKK’dan açıklama: Yazanın düşüncesi

Miroğlu’na yönelik ölüm tehdidinin kamuoyunda tepkiyle karşılanmasının ardından PKK, HPG bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Açıklamada, Miroğlu’nun ölümle tehdit edildiğini iddia ederek PKK’ya karşı yeni bir karalama kampanyası başlatmak istediği öne sürüldü. ‘HPG Anakarargâh Komutanlığı’ adlı örgüte bağlı sitede yer alan “Miroğlu’da, mortoğlu olur bu toprakların tarihinde!” ifadesinin yer aldığı yazı için “Yazarının düşünceleri HPG’nin resmi görüşünü yansıtmamaktadır” denildi.