BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,31
HABER /  GÜNCEL

PKK'nın bombalı araçları için alarm verildi!

MİT, emniyet ve jandarma istihbarat ile terör birimleri, ortak çalışma ile terör örgütlerinin eline geçen araçlarla ilgili alarm verdi.

Abone ol

TÜRKİYE’de çalındıktan sonra klonlanmış (ikiz plaka) plakalar takılarak terör örgütlerinin eline geçen araçlarla ilgili alarm verildi.

Yapılan çalışmada son 3 yılda çalındıktan sonra ikiz plaka takılan 300’e yakın aracın Suriye’ye götürülerek IŞİD’e teslim edildiği, terör saldırılarını büyükşehirlere taşımak isteyen PKK’nın elinde ise 20’ye yakın araç bulunduğu belirlendi. Bu 20 aracın 4’ünün eylemlerde kullanıldığı, ikisinin ele geçirildiği belirtilirken, diğerlerinin akibeti henüz bilinmiyor. IŞİD’den sonra PKK’nın da Türkiye’ye yönelik “canlı bomba, bombalı araç” ile eylemleri yapmalarıyla MİT, emniyet ve jandarma istihbarat ile terör birimleri, ortak çalışma başlattı. Tüm güvenlik birimlerine acil kodlu “bombalı araç” uyarısı gönderilerek, çalıntı, ikiz plakalı araçların yanı sıra uzun süre park edilmiş, otoparklarda bırakılmış veya dikkat çekici şekilde şehirlerarası kısa süreli gidiş geliş yapan araçlar konusunda duyarlı olunması istendi. Kritik bölge, sokak, caddelerde park edilmiş şüpheli araçların kaldırılması, bununla ilgili terör ve istihbarat birimleriyle de bilgi paylaşılması talep edildi.

TANIMA SİSTEMLERİNDEN İNCELEME

Karayolları üzerindeki kamera kayıtları ile plaka tanıma sistemi üzerinden klonlanmış plakalarla ilgili detaylı inceleme yapılıyor. MİT’in koordinesinde jandarma ve emniyetin katılımıyla yapılan çalışmalar devam ederken, çalınan araçlar konusunda il müdürlüklerindeki oto hırsızlık şubelerinden de destek istendi. Araçların nerede olduğu, herhangi bir terör örgütünün eline geçip geçmediği araştırılırken, ikiz plaka şüphesi taşıyan araçlarla ilgili olarak da plakaların gerçek sahiplerine ulaşılarak bilgi ediniliyor. Çalıntı arabalarla ilgili olarak oto hırsızlık ekiplerin yanı sıra terör ve istihbarat birimleri de araştırma yapacak. Bombalı eylem, ulaşım, nakil, mühimat taşımada kullanmak üzere terör örgütlerinin eline geçen çalıntı araçlarla ilgili yaşanan süreç de dikkat çekiyor. Buna göre daha önce IŞİD, son dönemlerde ise PKK’nın, önce araç satın alacak militanı ayarladığı, bu kişinin, oto hırsızlık çeteleriyle bağlantıya geçtiği, kullanılacak eyleme göre araba istediği, oto hırsızlık çetelerinin de istenen özelliklerde araç çalarak bu kişiye sattığı belirlendi. Çalıntı aracı satın alan örgüt militanının, aracı yine örgüt ile bağlantılı diğer bir ekibe götürdüğü, emniyette herhangi bir kaydı olmayan
araca ait ikiz plaka hazırlanarak çalıntı araca takıldığı kaydedildi.