BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

PKK'lıların ilaç faturası devletten!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 20 ilde başlattığı ‘avuç içi okuma’ uygulaması büyük bir skandalı ortaya çıkardı.

Abone ol

Uygulama sayesinde terör örgütü militanlarının, bazı özel hastanelerde yakınlarına ait TC kimlik numarası ile sağlık hizmeti aldığı tespit edildi. 45 terörist, başkasının adıyla işlem yaptırırken yakalandı. Yetkililer, PKK-eczane-doktor üçgenindeki usulsüzlükleri de mercek altına aldı.

bugün bir gazetecilik başarısına imza attı ve Cumhuriyet tarihinde eşine az rastlanacak bir skandalı ortaya çıkardı. Gazete, SGK raporlarına dayandırdığı haberinde, PKK militanlarının, başkasına ait TC kimlik numarasıyla bazı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığı aldığını okurlarına belgeleriyle duyurdu.

Skandalı, SGK'nın "Avuç içi" uygulamasının ortaya çıkardığını belirten gazete, pilot uygulamaya geçilen 20 ilde yapılan incelemelerde 45 terör örgütü üyesi, sahte kimlikle sağlık hizmeti almak isterken yakalandığını yazdı.. Konuyla ilgili 'ne bilgi veren SGK yetkilileri, bazı özel hastanelerde teröristlerin sahte isimle hizmet aldıklarını belirterek “Bu tarz suistimalleri önlemek için gerekli adımları atıyoruz. Artık kişinin kimlik numarası ile avuç içi damar izi eşleştirilecek. Her vatandaş, hastanede avuç içini tarattıktan sonra işlemlerini gerçekleştirebilecek.” açıklamasını yaptı.

Gazete haberinde şu bilgilere yer verdi:

O İLAÇLARIN FATURASI DEVLETE NASIL KESİLDİ!

Bu skandalın yanı sıra terör örgütü-doktor-eczane üçgenindeki usulsüzlükleri üzerinde de duruluyor. Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 12 şehirde doktor, özel sağlık kuruluşu ve eczane işbirliğiyle aynı hastalara sürekli aynı ilaçların yazıldığı belirlendi. İnceleme sonucunda 2 bin 356 eczane takibe alındı. 4 hastane de kara listeye konuldu. İlaçların devlete fatura edilip terör örgütü PKK kamplarına gönderildiği ifade ediliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, başkalarının TC kimlik numaralarıyla hizmet alınmasını engellemek için avuç içi damar okuma sistemine geçmişti. Yılbaşında Konya’da pilot olarak başlayıp 15 Eylül’den itibaren 20 ilde uygulamaya konan Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi ile hastaneye gelen her kişinin avuç içi bilgileri sisteme kaydediliyor. Bilgiler, TC kimlik numarasıyla eşleştiriliyor. Uymaması durumunda ilgili kişilere hizmet verilmiyor. Doğu bölgelerinde bu konuda örnekler yaşandı. Hastaneye başvuran bazı kişilerin TC kimlik numaraları ile avuç içi bilgilerinin örtüşmediği görüldü. Güvenlik kuruluşlarının da bu yönde çok sayıda tespiti oldu.

SGK’dan alınan bilgilere göre, sağlık karnelerinin kaldırılarak TC kimlik numarasıyla hizmet alınabilmesi, bu alanı suistimale açık hale getirdi. Numara üzerinden hastaneye hiç uğramayan kişi üzerine fatura çıkarılabildiği görüldü. Suistimallerin çok sık yaşanması üzerine SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi’ne geçti. Üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde zorunlu olarak kurulacak sistem, 1 Nisan’dan itibaren tüm Türkiye’de yaygınlaşacak.