BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,06
ALTIN 2.468,72
HABER /  GÜNCEL

PKKlı annesi Sakine konuştu!

Kürt sorunu can yakmaya devam ediyor. Şehit analarının feryatlarına 2 çocuğunu dağda kaybeden Sakine'nin sesi karıştı.

Abone ol

Diyarbakır'da Kürt açılımı konusunda ikisi bebek 5'i yetişkin tam 7 çocuğunu toprağa veren PKK'lı annesi "Sakine Nine" işte böyle diyor:

"Yıllardır barış diye haykırıyorum. Herkes için barış istiyorum. Bir PKK'lının annesinin acısı ile şehit olmuş bir askerin annesinin acısı birdir. Bu kirli savaşa birlikte dur dememiz gerekiyor. Artık çocuklarımız ölmesin."

BBC Türkçe Servisi'nden Kadir Konuksever Kürt sorununun tartışıldığı şu günlerde PKK'lı annesi Sakine ile konuştu.

18'inde toprak ağasıyla evlendirilmiş

Memur olan babası sürgünde, Kütahya'dayken doğmuş Sakine Arat. On bir yaşında dönmüşler Diyarbakır'a. Sürgünde yokluk, yoksunluk çeken babası hiç değilse kızının hayatını garanti altına almak için daha 18'indeyken toprak sahibi bir ağayla evlendirmiş.

Babanın sözünden çıkılamayan, toplumun uygun gördüğü kurallar içerisinde yaşanan o günlerde sessizce razı olmuş bu evliliğe. İlk çocuğu 3 aylıkken, ikincisi 1,5 yaşında ölünce, belki yerlerine koymak için, belki acılarını alır, belki de soy yürüsün diye yedi çocuk sahibi olmuş.

En büyük oğlu açlık grevinde ölmüş

En büyük çocuğu Cemal üniversite tahsili için gittiği Ankara'da, 12 Eylül Askeri Darbesi ile tutuklanarak Diyarbakır'a gönderilmiş. Şimdilerde boşaltılıp eğitim merkezi yapılması planlanan ünlü 'E Tipi Cezaevi'ne konulmuş. Cezaevinin ağır şartları ve kitaplara konu olan kötü yönetimine başkaldırısı yaşamına mal olmuş.

Kızı da ölüm haberine dayanamayıp intihar etmiş

Açlık grevinde ilk yaşamını yitirenlerden Cemal Arat'ın acı haberi Sakine Anne'nin evine ulaşınca abisine hastalık derecesinde bağlı olan kızı Semra geride bir evlat bırakma pahasına yaşamına son vermiş.

İki oğlu dağlarda ölmüş

İki acıyla yüreği dağlanan Sakine Annenin acısı Tacettin ile katmerlenmiş. Örgüt üyesi olmak suçundan 1982 yılında cezaevine giren oğlu Tacettin iki yıl yatıp çıktıktan sonra 1984 yılında dağa çıkmış. Ardından ağabeylerinin izini takip eden Murat da aynı yola baş koymuş.

Servet trafik kazasında ölmüş

Önce Tacettin, Sonra Murat'ın ölüm haberlerini alan Sakine Arat en küçük oğlu Servet'i de trafik kazasında kaybetmiş.

Diyarbakır Barış Anneleri İnisiyatifi kurmuş

Yıllarca acısını bir başına yaşayan Sakine Arat'ın en azından sokağa çıkabilmesi için bile uzun zaman geçmesi gerekmiş. Münzevi hayatından çıkmasına yol açan şey ise kendisi gibi evlatlarını kaybetmiş annelerin bir araya gelerek kurduğu Diyarbakır Barış Anneleri İnisiyatifi olmuş.

Dört yıl başkanlığını yaptığı oluşum için Başbakan'a, Genel Kurmay Başkanı'na Meclis'e ve daha pek çok yere başvurarak çatışmaların dinmesi ve kimselerin evlatlarını kaybetmemesi için çırpınıp durmuş. Ancak değil sözlerinin dinlenmesi, görüşme talepleri bile kabul edilmemiş. Yine de vazgeçmemiş barış taleplerinden.

"Dutlar kararınca dönerim"

"Cenaze ve yas evleri düğün salonlarından çok" olan bir kentten yükselen bu sözler, pek manidar. Oğlu Cemal'in Ankara'ya; okuyup büyük adam olmaya giderken avludaki dut ağacının çıplak dallarına bakarak 'Dutlar kararınca dönerim" deyişini hatırlıyor Sakine Arat. Dutların her olgunlaşıp avlunun bazalt taşlarına düşüp ezilmesini izlerken Cemal'inin dönmesini bekledi ölüm haberini alıncaya kadar. Ama Cemal dönmediği gibi kardeşleri de onu izledi. Bu günlerde barış söylemlerinin sıklıkla zikredildiği memlekette dutlar bir kez daha kararmadan güzel günler gelir mi bilinmez. Ama Sakine Anne gibi artık hiç kimsenin dalından düşüp yer ile yekzan olan dutlar gibi bir evladını daha kaybetmeye tahammülü kalmadığı kalmadığı aşikâr.