BIST 10.046
DOLAR 32,44
EURO 34,62
ALTIN 2.383,40
HABER /  GÜNCEL

PKK'daki MİT'çilerin hayatı tehlikede

Emekli MİT müsteşar yardımcısı Cevat Öneş'ten kritik uyarılar

Abone ol

Emekli MİT müsteşar yardımcısı Cevat Öneş, bu süreçte MİT elemanlarının PKK ve KCK'da deşifre edildiğini ve hayatlarının tehlikeye girdiğini iddia etti.

KCK soruşturması kapsamında şüpheli sıfatıyla Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasıyla patlak veren krize Cevat Öneş'ten önemli bir uyarı geldi. MİT'in tecrübeli ismi Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş'ın sorularını yanıtladı.

Basına sızan, müsteşarın çağrılmasının, MİT’in ilişkide olduğu bazı KCK’lıların eylemlere katıldığı gerekçesiyle olduğu yönünde....

Evet, KCK operasyonları içerisinde MİT’in haber elemanlarının olduğu iddiası var. Bu olay istihbaratın bilinmediğini gösterir. MİT’in haber elemanları devlet kadrosu içinde devlet memurları değil, KCK içinde çalışmakta iken PKK üyesi olan şahıslardan yararlanma imkanıdır. Bunlar MİT mensubu ya da devlet memuru değil. Örgüt üyesiyken bu işin çözümlenmesinde karar veren ya da yardımcısı olan ya da bilgi veren, ama örgüt faaliyetlerini de devam ettiren insanlar. Teşkilat böyle bir haber alma ağını kurmuşsa bu alkışlanmalıdır.

Eğer bu kişilerin eyleme katıldığı ya da MİT’in PKK’yla ilişkisinde prosedür dışı davranıldığı kaygısı varsa?

* Bir şüphe varsa, polis böyle bir tespit yapmışsa, devlet adabı ve hukuk sistemi içinde Başbakan’a doğrudan arz edilmesi gerekir. Başbakan’ın gerekli görürse soruşturma açabilir. Ama bu yapılmadan direkt Başbakan’a bağlı çalışan bir kurumun böylesine deşifre edilmesi ve haber alma imkanlarının kısıtlanması tuhaf. Bu süreçte MİT’in haber alma imkanları deşifre edilecek, belki insanların hayatları da tehlikeye girecektir.

MİT PKK’nın kuruluşunda katkı yaptı mı?

Mümkün mü? 41 sene onurla çalıştım, müsteşar yardımcılığına kadar çıktım. O zaman da en küçük emaresine bile rastlamadım. Bu devlet kurumunun da varlığını tehdit eden bir iddia. PKK içindeki gruplarla iddia edildiği gibi bağlantıları var mı, o ayrı. Ama PKK’nın bir kurum tarafından kurdurulduğu iddiası bambaşka. Kabul edilebilir değil.