BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,74
ALTIN 2.512,17
HABER /  GÜNCEL

PKK tutsakları o bölgeye bırakacak

PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılmasıyla ilgili hazırlıklar sürüyor.

Abone ol

Diyarbakır'ın Lice, Bingöl'ün Genç, Şırnak, Van ve Muş'ta çeşitli tarihlerde yol kesen PKK'lılar tarafından kaçırılarak Kuzey Irak'taki örgüt kamplarına götürülen asker ve kamu görevlilerinin serbest bırakılmasıyla ilgili oluşturulan heyet hazırlıklarını tamamladı.

Kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılacağı nokta ve zaman güvenlik gerekçesiyle sır gibi saklanırken, kamu görevlilerinin heyete teslim yerinin bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin denetimindeki 'Barzan bölgesinden' olacağı belirtildi.

YER VE ZAMAN GİZLİ TUTULUYOR

BDP'den 3 milletvekili, İHD'den 2 ve Mazlum- Der'den 1 yetkiliden oluşan 6 kişilik heyetin yarın Diyarbakır'dan yola çıkarak, karayoluyla Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'ın kuzeyine geçmesi bekleniyor. PKK'nın da serbest bırakılmayla ilgili hazırlıklarını tamamladığı, can güvenlikleri ve olası hava operasyonuna karşı serbest bırakılacakları yer ve zamanın gizli tutulduğu ifade edildi.

BDP tarafından oluşturulan heyete Irak Bölgesel Kürt Yönetiminden de bazı görevlilerin katılması bekleniyor. 3 ayrı kampta tutuldukları öne sürülen 2'si uzman çavuş, 1'i astsubay, 1'i polis, 1'i kaymakam adayı ve 3'ü de er olmak üzere kaçırılan 8 kişinin, bir kampa getirilerek toplu olarak bekletildikleri bildirildi.

BDP HEYETİNE TESLİM EDİLECEKLER

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetiminin örgütün elinde tutulan kamu görevlileri için özel güvenlik birimleri oluşturduğu, kamu görevlilerinin BDP heyetine teslim edilmesinden sonra sinyal kesici jammerlar eşliğinde zırhlı araçlarla gidecekleri yere kadar götürülecekleri kaydedildi.

BDP Erbil Temsilcisi Cemal Coşkun, kamu görevlilerinin nerede ve ne zaman teslimiyle ilgili örgüt veya Irak Bölgesel Kürt Yönetimi güvenlik birimleri tarafından henüz kendilerine bilgi verilmediğini, heyetin gelmesinden sonra bunun netlik kazanacağını söyledi.

GAZETECİLER ERBİL'DE BEKLİYOR

PKK'nın kaçırdığı kamu görevlilerinin oluşturulan heyete teslimi için Kuzey Irak'ın Erbil kentinde çok sayıda gazeteci gelişmeleri takip ediyor. Televizyon, gazete ve ajans muhabirleri kamu görevliler ve askerlerin PKK tarafından heyete teslim edilmesinı görüntülemek isterken, bu talebin PKK yöneticilerine iletildiği Kandil'den yanıt beklendiği belirtildi. Yetkililer, izin verilmesi durumunda basın mensuplarının heyet ile birlikte kamu görevlilerinin tesliminin görüntülenebileceğini bildirdi. PKK'nın kaçırdığı kişilerin ailelerinin ise, heyet ile birlikte Habur Sınır Kapısı'na geleceği ve yakınlarını burada bekleyeceği ifade edildi.

SERBEST BIRAKMA BARZANİ'NİN BÖLGESİNDE

Kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılacağı nokta ve zaman güvenlik gerekçesiyle sır gibi saklanırken, kamu görevlilerinin heyete teslim yerinin bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin denetimindeki 'Barzan bölgesinden' olacağı belirtildi.

Kandil Dağı'na 'Barzan' adı verilen bölgenin yanı sıra Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği'nin kontrolündeki Süleymaniye kenti tarafından çıkılabildiği ancak bu bölgenin Türkiye'ye uzak olduğu kaydedildi. Bu nedenle kamu görevlileri ve askerlerin Barzan bölgesinde olması bekleniyor.

SERBET BIRAKILACAK KAMU GÖREVLİLERİ

Kaymakam adayı Kenen Erenoğlu (Diyarbakır Muş Karayolu 12 Ağustos 2011), Astsubay Abdullah Söpçeler (Diyarbakır Lice Karayolu 9 Temmuz 2011), Uzman Çavuş Zihni Koç (Diyarbakır Lice Karayolu 9 Temmuz 2011), Uzman Çavuş Kemal Ekinci (Şırnak Merkez 1 Ekim 2011), Erler, Hadi Gizli, Ramazan Başaran, Reşat Çeçan (Diyarbakır Bİngöl Karayolu 7 Ağustos 2012), Polis Memuru Nadir Özgen (Van Çatak 9 Eylül 2011)

34321.jpg

TÜRK VE KIŞANAK, 14 MART'TA HALEPÇE'DE OLACAK

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ile Van Bağımsız Milletvekili DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un Halepçe Katliamı'nın 25'nci yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere 14 Mart tarihinde Halepçe'de olacakları ve tören yapılacağı 16 Mart'a kadar burada bir dizi temaslarda bulunacakları belirtildi. Türk ve Tuğluk'un bu arada İmralı'dan Kandil'e yazılan mektubun cevabını da aldıktan sonra Türkiye'ye dönecekleri öne sürüldü.