BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,36
HABER /  GÜNCEL

PKK tehdidi havaalanı inşaatını durdurdu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yapımı devam eden Yüksekova Havaalanı inşaatı, ilçede PKK tarafından dağıtıldığı öne sürülen bir bildiri nedeniyle durduruldu.

Abone ol

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce dağıtılan bir bildiri, havaalanı inşaatının durmasına neden oldu.

PKK'nın şehir milisleri tarafından dağıtıldığı iddia edilen bildiride, Yüksekova ilçesinde yapılan havaalanının askeri amaçlı olduğu belirtilerek müteahhit firmaların tehdit edildiği bildirildi.

Yüksekova Havaalanı'nın üstyapı tesislerinin yapımını üstlenen müteahhit firması yetkilileri, ilçede dağıtılan bildiri nedeniyle çalışmalarının durma noktasına geldiğini belirterek, 'Üstyapısını üstlendiğimiz havaalanında çalışan yaklaşık 70 işçi, ilçede dağıtıldığı söylenen bir bildiri nedeniyle işi bırakmak zorunda kaldı.

Bize direkt olarak ulaşan bir tehdit yok ama 5 gündür çalışmalarımız durmuş durumda. Ayrıca ilçede bulunan inşaat firmaları da söz konusu tehditler nedeniyle bizimle çalışmaktan korkuyor. Yine aynı şekilde baskı altında olmalılar ki iş makinelerini geri çağıranlar oldu' ifadelerini kullandı.

PROJE MÜDÜRÜ: ASKERİ AMAÇLA KULLANILMASI İMKANSIZ

Proje müdürü inşaat mühendisi Yusuf Karakaya ise söz konusu havaalanının askeri amaçlı kullanılacağı iddialarının asılsız olduğunu belirterek, 'Yüksekova Havaalanı ihalesi, 30.11.2011 tarihinde yapıldı. 29.04.2011 ise işe başlama tarihi. Yüksekova Havaalanı'nın 28.03.2012'de bitirilmesi hedeflenmekteydi. Yüksekova Havaalanı ile Şırnak ve Iğdır Havaalanlarının ihale ve yapım işinin başlama tarihleri aynı. Şırnak ve Iğdır'da inşaat ve altyapı çalışmaları bitmek üzere. Şırnak'a 2 ay sonraya kadar uçaklar inebilecek ancak biz Yüksekova'da ne yazık ilçenin şartlarından dolayı inşaat yapamıyoruz. Havaalanının projesi burada ve herkese açıktır. Bu havaalanının askeri amaçla kullanılması imkansız. Tamamen sivil kullanıma dönük bir havaalanıdır. Proje burada. Tüm sivil toplum örgütü temsilcilerimiz ve dileyen tüm vatandaşlar gelip inceleyebilir' diye konuştu.

"ASKERİ UÇAKLAR İÇİN BAŞKA BİR PİST ZATEN VAR"

Konu ile ilgili açıklama yapan Yüksekova Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren ise havaalanı yapım işi için altyapı ve üstyapı işlerini yapan iki firma olduğunu belirterek, 'Altyapı ile ilgili vatandaşlardan satın alma işine gidiliyor. Birkaç gündür bir durgunluk var. Burada bir askeri havaalanı yapılıyor diye bir iddia var ancak bunun gerçekle alakası yok. Vatandaşlar için planlanan bir havaalanı. Projelere bakılsa bunun nasıl bir çalışma olduğu anlaşılır. Askeri uçak inmek istese bugün de Şemdinli yolunda buna uygun bir havaalanı pisti var zaten. Yüksekova'da askeri kargo uçakları ve helikopter indirmek için ek pistlere ihtiyaç yok. Şantiye çok uzak değil, bütün plan ve projeler olabildiğince bilgi almak isteyenlere sergileniyor. Kaç uçak inebilir, kaç peronu var, hepsi orada. Bunlar incelense anlaşılabilir. Burada uluslararası nitelikli sivil bir havaalanı yapılıyor. Çarpıtmalar hiç gerçekçi değil' dedi.