BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Güneş enerjisiyle İspanya'dan Fas'a

Fas'ın başkenti Rabat'a Salı akşamı inmesi beklenen Solar Impulse'ın dört elektrikli motoru 12 bin adet güneş piliyle çalışıyor

Abone ol

Güneş enerjisiyle çalışan bir uçak, Atlantik Okyanusu'nu aştığı yolculuğunun son etabını tamamlamak için İspanya'dan Fas'a uçuyor.

Pilot Bertrand Piccard kontrolündeki uçağın Fas'ın başkenti Rabat'a Salı akşamı inmesi bekleniyor.

Jumbo jet büyüklüğündeki Solar Impulse adlı uçağın dört elektrikli motoru 12 bin adet güneş piliyle çalışıyor.

Mayıs ayında İsviçre'de başlayan 2 bin 500 kilometrelik yolculuk, 2014'de yapılması planlanan Dünya turuna hazırlık niteliği taşıyor.

İmalatçıları, bu uçağın Airbus A340 model bir uçakla aynı boyutta olduğunu; ancak karbon fiberden yapıldığından dolayı orta boy bir arabayla aynı ağırlıkta olduğunu belirtiyor.

'Sessiz dev'

Meraklıları, uçağın konumunu, yüksekliğini, hızını ve pillerinin seviyesini internet sitesinden takip edebiliyor.

Uçağın pilotu Piccard ayrıca yolculuğundaki gelişmeleri Twitter (@bertrandpiccard) sayfasına da yüklüyor. Pilot daha önce yayımladığı bir mesajında Avrupa'nın göklerinde güneş enerjisiyle uçmanın 'muhteşem bir duygu' olduğunu söylemişti.

2003 yılında Piccard ve İsviçreli pilot Andre Boschberg tarafından başlatılan Solar Impulse projesinde, uçak bundan önce İsviçre'den İspanya'nın başkenti Madrid'e uçmuştu.

Uçak 2010 yılının Temmuz ayında güneş enerjisiyle çalışıp 26 saat boyunca aralıksız havada kalmayı başaran ilk insanlı uçak olarak tarihe geçmişti.

Bu uçuşla güneşten sağlanan enerjinin bir uçağı gece bile havada tutmak için yeterli olduğu da kanıtlanmıştı.

Okyanus aşırı yolculuğun başarıyla tamamlanmasından sonra, 2014 yılında proje ekibi uçağın geliştirilmiş yeni modeliyle dünya etrafında tur atmayı planlıyor.