BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.464,86
HABER /  POLİTİKA

PKK ortak düşman

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Bush ile buluştu. Toplantıdan tek sonuç çıktı: PKK ortak düşman.

Abone ol

ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye ile ABD'nin "ortak düşman PKK'ya karşı işbirliğinin devam edeceğini" söyledi ve Türkiye'yi "ABD'nin stratejik ortağı" olarak niteledi.

Gül ve Bush, ikili görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde South Lawn'da ortak açıklama yaptılar. Başkan Bush, "Türkiye ile ortak düşmanımız PKK'ya karşı savaşta işbirliğimiz devam ediyor. PKK, Türkiye'nin, Irak'ın, ABD'nin ve barış içinde yaşamak isteyen herkesin ortak düşmanıdır. Biz, PKK'ya karşı savaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu. ABD Başkanı, "Ben kuvvetle şuna inanıyorum ki, Avrupa Birliği Türkiye'nin üyeliğinden fayda görecektir. Türkiye, dünya üzerindeki milletler için muhteşem bir örnek oluşturuyor" dedi.

Bush, Türkiye'nin demokrasi ve İslam dinini bir arada var olabileceğini gösterdiğini de söyledi. Başkan Bush, "Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür" ifadesini kullanırken, ayrıca Türkiye'nin "yapıcı" bir rolü olduğunu vurguladı. Bush, Gül ile görüşmesinde ayrıca enerji kaynaklarının güven altına alınmasına yardım etme konusunu ele aldıklarını kaydetti.

GÜL'ÜN KONUŞMASI

Daha sonra söz alan Cumhurbaşkanı Gül de ABD Başkanı Bush ile aynı ifadeleri kullanarak "Ortak düşmanız PKK'ya karşı mücadelemiz sürecek. Sayın Başkan'a bu konuda desteğinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca güvenlik, enerji ve Ortadoğu konusunda birlikte hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.

ABD İLE YAKIN ÇALIŞIYORUZ

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün yaptığımız görüşmelerde, ortak düşmanımız PKK'ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk. Bundan dolayı da Sayın Başkan'a çok teşekkür ediyorum. Sayın Başkan'ın da söylediği gibi enerji konuları, Ortadoğu Barış Planı ki, Sayın Başkan'ın çok büyük gayretleri oldu, bu turunun da netice vermesini çok arzu ediyorum. Bu konularda da çok yakın çalışıyoruz. Irak ile ilgili konular, yemekte devam edeceğimiz Balkanlar ve başka konular da var.''

GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI?

Amerikan tarafından da ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Avrupa Bürosu Şefi Judy Ansley, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Amerikan Genelkurmay Başkanlığından bir askeri temsilci katıldı.