BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.421,97
HABER /  DÜNYA

Ağca kayaya çarpmış

Ağca'yı o yakalamıştı. Rahibe Lucia suikastten 27 yıl sonra sessizliğini bozdu.

Abone ol

Papa 2. Jean Paul’e suikast girişiminin ardından Ağca’yı yakalayan kişi olarak bilinen rahibe Lucia Giudici, 27 yıl sonra sessizliğini bozdu.

Rahibe Lucia, “Ağca’yı yakalayarak, Türklere ilk Hıristiyanlığa giriş dersini vermiş oldum” dedi. Rahibe Lucia, İtalyan gazetelerinden Il Tempo’ya demeç verdi.

FOTOĞRAF ÇEKMEK İSTEDİĞİNİ SANMIŞTIM

Rahibe Lucia, Ağca’yı ilk gördüğü anın da, aracıyla meydandaki insanları selamlamakta olan Papa 2. Jean Paul’ün geri dönüşünde olduğunu belirtti.

Başlangıçta Ağca’nın fotoğraf çekmek istediğini zannettiğini anlatan Rahibe Lucia, o anı ise şu sözlerle özetledi:

“Papa geri döndüğünde tam karşımdaydı. Birkaç saniye önce bir kız çocuğunu öpmüştü. Sara adlı bu kız, bilahare meşhur oldu. Tam ıstavroz çıkarıyordum ki, uzun boylu bir bey Papa’yı görmemi engelledi. Ellerini kaldırmıştı. ‘Tüh, şimdi fotoğraf çekmenin sırası mıydı şimdi’ diyordum kendi kendime. Fotoğraf çekmek istediğini sanmıştım. Ama tam tersine, iki el silah sesi duydum. Usta bir nişancı gibi iki eliyle tuttuğu tabancanın ucundan dumanlar çıktığını gördüm. Saat 17.24 idi”.

O an itibarıyla, bunun koreografi gereği bir fişek gösterisi olabileceğini düşündüğünü de ifade eden Rahibe Lucia, “Genel kabul merasimine hiç katılmamıştım. ‘Papa çok yaşa’ diye bağırmaya hazırlanıyordum tam. Merasim koreografisi gereği, fişek atıldığını sanmıştım. Birkaç saniye üstünde sersemliğim geçiverdi. İnsanların bağırıştıklarını duydum. Karşımdaki Papa görüntüsü kayboluvermişti” diye konuştu.

CEKETİNDEN YAKALADIM, AYAĞA KALDIRDIM

Rahibe Lucia, yaşananın ne olduğunu idrak edince ağlamaya başladığını belirterek, “Ağlamaya başladım: Silah sesiyle yapılan şey ve ilgili kişi arasındaki bağlantıyı kurabilmiştim. Elinde silahla yüzünü bana doğru dönmüştü. İlerliyordu. Tam karşısındaydım. İnsanlar Papa’ya neler olduğuna bakmakla meşguldü” dedi.

Rahibe Lucia, Ağca’yı kaçmaya çalışırken nasıl yakaladığını ise şöyle anlattı:

“Yarı daire çizerekten kaçmak için yürümekteydi. Ayağı, meydandaki Arnavut kaldırımının taşlarından birine takıldı. Sırtüstü yere düştü. Silahı o andan itibaren göremedim. Onu yere düşmüş vaziyette görünce üzerine atladım. Ceketinden yakaladım, ayağa kaldırdım”.

Lucia, o sırada Ağca ile aralarında geçen kısa konuşmayı ise şu cümlelerle aktardı:

“O sırada başka insanlar da gelmişti. Ona iki kez, ‘Neden yaptın bunu, neden yaptın bunu’ diye sordum. O ise İtalyanca olmayan bir dille, ‘Değil ben, değil ben’ diyordu. Zira biz İtalyanlar, ‘Ben değilim, ben değilim’ deriz normalde. ‘Nasıl sen değilsin? Seni Papa’ya ateş ederken gördüm’ dedim. Ona söylediğim son söz bu oldu”.