BIST 11.067
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.501,97
HABER /  GÜNCEL

PKK mayınlı eylemlere yöneldi

Terör örgütü PKK 'bildik-tanıdık' eylemlerinden vazgeçerek patlayıcılara yöneldi. Örgüt güçlü patlayıcılarla yüze yakın kişinin canına kıydı. İşte örgütün mayınlı bilançosu.

Abone ol

Son dönemde devletin zirvesinde de ele alınan terör eylemlerinde PKK'nın güçlü patlayıcılara yönelmiş olması dikkat çekiyor.

Doğrudan çatışmaya girmek yerine yollara tuzaklar kurmaya, kent merkezlerinde bomba patlatmaya başlayan PKK'ya yönelik operasyonlarda üç yıl içinde yüksek miktarda güçlü patlayıcılar ele geçirildi.

1 ton patlayıcı

Resmi rakamlar, son üç yılda yapılan operasyonlarda, C3, C4, TNT, RDX ve A4 tipi 500 kilo patlayıcı ele geçirildiğini gösteriyor. Yetkililer 500 kiloya yakın patlayıcının da olay yerinde imha edildiğini açıkladı.

Ele geçirilen patlayıcıların kaynağı da araştırıldı. Sonuçlar örgütün hem batı hem de doğu ülkelerinde üretilen patlayıcıları kullandığını gösterdi.

97 şehit verildi

Örgütün yeniden eylemlere başlaması şehit sayısını da artırdı. 1 ocak 2005 tarihinden bu yana geçen 11 aylık sürede 97 şehit verildi, 136 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Resmi veriler, 2005 yılı içinde yaklaşık 5 bin kişi için PKK destekli eylemler nedeniyle yasal işlem yapıldığını, 100'e yakın militanın da eylem hazırlığı içindeyken yakalandığını gösteriyor.

Güvenlik güçlerinin çalışmaları, örgütün izlediği yeni politikayı da kapsıyor. Örgüt, öncelikle halk üzerinde 'terör yeniden başladı' endişesi yaratarak, devlet üzerinde baskı kurmayı hedefliyor.

Örgüt eylemlerini kentlere yayarak, kırsal kesimdeki silahlı gruplar üzerinde kurulan baskıyı azaltmayı amaçlıyor. Örgütün, Avrupa Birliği'nin dikkatini Türkiye'ye çekmek için güvenlik güçlerini tahrik ederek, sivil halka şiddet kullandırmaya çalıştığı da belirtiliyor.

PKK mayınlarında bu yıl 43 kişi öldü

Bu arada PKK'nın mayın kullanarak düzenlediği saldırıların da sayısı arttı. 'Mayınsız Bir Türkiye Girişimi’nin hazırladığı rapora göre, 2004 yılında patlamamış askeri malzeme olaylarında 57 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin 16’sı çocuk. Patlamalarda 29’u çocuk 111 kişi de yaralandı.

2005 yılında da meydana gelen olay sayısında azalma olmadığı gözleniyor. 1 ocak - 23 kasım tarihleri arasında mayın patlaması nedeniyle meydana gelen 35 ayrı olayda 43 kişi yaşamını yitirdi, 100 kişi de yaralandı. Ölenlerden 8'i, yaralananların da 13'ü çocuk. 2005 yılında bu tür olaylarda ölenlerden 37'sinin korucu olduğu belirtildi.

Rapora göre, Türkiye'deki toplam mayın sayısı stoklar da dahil yaklaşık 3 milyon. Yaklaşık 1 milyon mayın da toprağa döşenmiş durumda.

Haber: Kemal Yurteri
Kaynak: