BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

PKK çekilirse Kuzey Irak ne yapacak?

Kürdistan eski Başbakanı Bahram Salih PKK Türkiye sınırlarından çekilirse ne yapacaklarını anlattı.

Abone ol

HATİCE KÜBRA KOCAOĞLU
İNTERNETHABER

Kürdistan Bölgesel Yönetimi eski Başbakanı ve KYB Genel Sekreteri Barham Salih, PKK'nın çekilme kararını açıklamaları halinde Kuzey Irak'ın alacağı tavrı anlattı. "İstikrarımızı tehlikeye düşürmemek şartıyla, mümkün her olan her yolla bir anlaşmayı sağlamak için birlikte çalışacağız." diyen Salih, Türkiye'deki barış süreci ile ilgili görüşlerini Türk gazetecilerle paylaştı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı organizasyonuyla Süleymaniye'ye giden bir grup kadın gazeteci  Kürdistan Bölgesel Yönetimi eski Başbakanı Bahram Salih'le biraraya geldi.
Türk gazetecilerin sorularını cevaplayan Bahram Salih, barış süreci, PKK'nın çekilmesi ve Suriye konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 IRAK KÜRDİSTAN'I TÜRKİYE'NİN EN GÜVENİLİR DOSTU!

Türk ve Kürt gazeteciler bir araya gelmesi, kültürlerini  anlaması çok önemli. Tarihsel olarak Türklerle Kürtler hep birlikte yaşadılar. Irak Kürdistan’ını 10 yıl önce görmeliydiniz. 10 yıl önce Ankara’da Irak Kürdistan’ının bunun Irak’ın bölünmesi için ilk adım ve Türk ulusal güvenliğine karşı bir saldırı olduğunu söylediler. Ve bunun Türkiye’nin ulusal güvenliğine aykırı olduğunu söylediler. Ben Ankara’daydım, üst düzey Türk yetkililerle konuşuyordum. Cumhurbaşkanı Gül’ün dışişleri bakanı olduğu dönemde de bunları konuştuk ve o zamanlar bunlar Ankara’da çok ciddi endişelerdi. Fakat şimdi bir bakın. Irak Kürdistan’ı Türkiye'nin en istikrarlı ve güvenilir dostu. 

KÜRT KİMLİĞİ TÜRKİYE'YE TEHDİT DEĞİLDİR! 

Kürt hakları, Kürt kimliği, Kürt istikrarı, Kürt dili  Türkiye’ye tehdit değil, Türkiye için bir değerdir. Ve bir Kürt olarak benim için, İstanbul’a Ankara’ya gittiğimde etrafıma bakıyorum. Benim hemşehrilerim Antalya’ya İzmir’e gittikleri zaman bu müthiş kültürü görüyorlar. Bu müthiş ekonomiyi görüyorlar. Bu müthiş Türk basınını ve özgürlükleri görüyorlar. Neden biz de bunlara sahip değiliz? Beraber çok şey yapabiliriz. Milliyetçilik bizi bölüyor. Ben Kürdüm ve Kürt kimliğimden ötürü gurur duyuyorum. Türk olabilir ve Türk kimliğinizle gurur duyabilirsiniz. Ama günün sonunda aynı temel konular üzerinden endişeleniyoruz. Çatışmaya saplanıp kalmamamız gerekiyor. Irak Kürdistan’ı bu açıdan önemli bir mesaj.

behramsalihkubrakocaoglu.jpg
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN DESTEKLEMESİ LAZIM! 

Başbakan Erdoğan, Türkiye’deki Kürt liderlere birlikte başlattığı bu demokratik açılım ve barış süreci tarihi bir fırsat. 20. Yüzyıl bizim için, hepimiz için harcanmış bir fırsattı. Daha iyisini yapabilirdik. 21. Yüzyıl değişik olabilir. Erdoğan’ın desteklenmesi lazım. Türkiye’deki Kürt liderliği desteklenmeli. Geçmişin hassasiyetlerini aşmalıyız. Irak Kürdistan’ı bir modeldir. Türkiye için ekonomik bir ortaktır, siyasi bir ortaktır ve güçlü bir katalizör görevi görebilir. Kürtlerin vakti geldi. Kürt baharı başladı. Türkiye’nin güçlü demokrasisi, medeniyeti ve kültürü Kürt kimliğinin tanınmasından endişe etmemelidir. 

 KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNE TAM DESTEK!

Kürt meselesinin çözümünde her türden desteği verebiliriz fakat verebileceğimiz en önemli destek örnek olmaktır. Ortak hayrımız için birlikte çalışabiliriz. Bence Türk hükümeti Irak Kürt hükümetini dinliyor, Türkiye’deki Kürt liderler Irak Kürt hükümetini dinliyor. Bu çatışmanın barışçı çözümüne ihtiyacımız var. Bu çatışma döngüsü Türkiye için iyi değil, Türkiye’deki Kürtler için de iyi değil. Kürt haklarının tanınması gerekiyor. Türk demokrasisinin geliştirilmesi gerekiyor. Ve bizim için birlikte çalışmak bizim hep olduğumuz yere dönmektir. Ortağız, müttefikiz..

TERÖRİZM SADECE SURİYE'DE KALMAYACAK!

Suriye’deki durumu nasıl görüyorsunuz? İç savaşın sona erdirilememesi Kürt meselesinin çözümünü nasıl etkiler?

Bence Suriye’deki çatışma çok önemli. Niye olduğunu size anlatacağım. Ben Irak’ta yaşadım, Baas diktatörlüğünün kurbanıydım. Benim için Suriye’deki Baas’la Irak’taki Baas aynı. Ve Suriye’deki cinayetler korkunç. Uluslararası toplumun kınaması işlevsiz ve yetersiz kalıyor. Suriye’deki sorun artık Suriye halkının Baas diktatörlüğüne karşı mücadelesi gibi kolay tarif edilebilecek bir şey değil. Suriye için kaygılanıyorum çünkü bu ülkeye gitmiş pek çok aşırılıkçı unsur var.

Irak'tan mı?

- Evet. Daha önce de Suriye’den Irak’a geliyorlardı. Elbette Suriye’den Irak’a pek çok terörizm aktarılıyor, bir o tarafa bir öte tarafa gidiyorlar. Terörizm ve aşırılıkçılık sadece Suriye’de kalmayacak. Türkiye’yi etkileyecek, Irak’ı etkileyecek, İran’ı etkileyecek. Bütün bir bölgenin, Amerikalılar, Türkler, İranlılar, Ruslar, hepimizin bir araya gelmesi ve Suriye halkının bu çatışmadan çıkmasını sağlayacak bir çözüm bulması lazım. Bir yol bulmaları lazım. 

AŞIRILIK ÇATIŞMA YARATIR!

Aşırılıkçılık çatışma ortamlarında ortaya çıkar. Eğer Türk hükümeti ve Türk kürt liderliği sorunu çözme konusunda yol alırsa zaten aşırılıklara yer kalmaz. Şimdi Süleymaniye’ye geldiniz. Burası tarihsel olarak Iraklı Kürt kültürünün kimlik merkezidir. Ben burada büyüdüm. Azade Parkı vardır. Burası Irak ordusunun garnizonuydu. Babam orada tutuklandı, ben orada tutuklandım. Pek çok insan orada tutuklandı. Ailemden orada işkenceden geçmeyen tek bir kişi bile yok. Bu garnizon şimdi bir park. Çatışma durumlarında aşırılıkçılık ortaya çıkar. Özgürlüğün kurumsallaşması ve hakların tanınması halinde aşırılıkçılık yer bulamaz. Süleymaniye’de aşırılıkçılığa tanıklık ettiniz mi? Süleymaniye halkı Türkleri düşman olarak mı görüyor? Biz size dostlar olarak bakıyoruz. Güçlü bir komşu, önemli bir komşu, ekonomi ve çok iyi televizyon programları. Bu arada bu mesele de önemli. Türkiye’nin kültürü fark yaratır
behramsalihkubrakocaoglu1.jpg

PKK'NIN ÇEKİLMESİNDE KÜRDİSTAN'IN ROLÜ NE OLACAK?

Barış süreci içerisinde çekilme olursa PKK'lılar Kürdistan’a gelecekler. Rolünüz ne olacak? 

Bunlar beni yorumlamak istemediğim konular. Yorum yapmayacağım. Egemen bir devlet olan Türkiye’nin içişlerine karışamam. İstikrarımızı tehlikeye düşürmemek şartıyla, mümkün her olan her yolla bir anlaşmayı sağlamak için birlikte çalışacağız. Çünkü istikrarımızın zedelenmesi bizim için çok tehlikeli olacaktır. 

 Silah bırakma ile ilgili ne diyeceksiniz?

Bunlar PKK ve Türk hükümeti arasındaki meselelerdir. Eğer Kürdistan hükümetinin yardımına ihtiyaç olursa bunu değerlendirebiliriz. Detaylara girmeyeceğim. 

İstikrarınızı bozma tehlikesi var mı?

Tam da benim söylediğime denk geliyor. Bununla ilgili yorum yapmayacağım..

ORTADOĞU'DA KÜRTLERİN VAKTİ GELDİ!

2-3 yıl önce Türk gazeteciler olarak Suriye’de Kürtlerin yaşadığını bile fark etmiyordunuz. İnanıyorum ki 20. Yüzyıl Kürtlere karşı çok acımasızdı. 21. Yüzyıl bizim zamanımız. Suriye’de, bütün Ortadoğu’da bizim vaktimiz geldi. Suriye Kürtleri Suriye politikasının merkezi faktörlerinden birisi haline gelmiştir. Suriyeli Kürt meselesi, Suriye’nin dönüşümünde belirleyici olacaktır. 

 
PYD’yi mi kastediyorsunuz?

 PYD önemli bir örgüt. 

 
PKK ile bağlantıları var mı?

Olmadığını söylüyorlar. Onlara sorabilirsiniz. PKK’ye yahut PYD’ye sorabilirsiniz. Yok diyorlar. PYD biz ‘meşru bir Suriye örgütüyüz’ diyorlar. 

TALABANİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GERİ GELECEK! 

Talabani'nin son durumu nedir?

Durumu istikrarlı oldu. Gelişme kaydediyor. Ve bize sağ ve esen olarak geri geleceğini umuyoruz. 

GAZETECİYE KÜRDİSTAN UYARISI!

Bahram Salih Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkileri soran bir gazeteciye esprili bir dille "Irak Kürdistan’ı, İngilizceni geliştir... Bu önemli. Irak Kürdistan’ı Türkiye’nin bir müttefiki ve ekonomik ortağıdır." diye cevap verdi ve şöyle devam etti: 

Türkiye ile Irak Kürdistan bölgesi arasındaki enerji işbirliği Kürdistan için önemli bir değer, Irak ekonomisi için de öyle. Ve Türk ekonomisine de önemli bir katkı. Ekonomik ilişkileri olabilecek her şekilde geliştirmeliyiz. Bu bizim için hayırlı, Türkiye için hayırlı, Irak için hayırlı. Yanlış anlamaları ortadan kaldırmamız gerekir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi olarak petrol sorunumuzu çözmeki için Bağdat’la birlikte çalışmalıyız. Günün sonunda petrol Irak için, Irak’ın tümü için ulusal bir kaynak. Petrol gelirleri Irak hazinesine gidecek. Bunun Irak’a karşı olmadığına dair Irak kamuoyunu bilgilendirmeliyiz. 

Boru hattı olumlu bir gelişmedir. Çünkü Irak petrolünün ihraç kapasitesinin artırılması anlamına gelir. Fikir bunun Irak’ın petrol altyapıına entegre edilmesidir.